28 Март 2024, 18:48 Днес (11) | Вчера (12)

БСК и КНСБ искат рейтингова система на работодателите у нас

26 Юни 2012 10:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2012, 11:04

Създадени са професионални стандарти за 72 ключови длъжности

За създаването на рейтингова система, която да оценява работодателите у нас, се обявиха представители на Българската стопанска камара и КНСБ. Двете организации провехода координационна среща, на която се договориха за съвмесната работа по проекти, финансирани от ОП „Развитие на човешките ресурси“. 
Рейтинговата система на работодателите ще съдържа данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите. „Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че по данни на КНСБ в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си. „С тази рейтингова система ние се опитваме да решим един сериозен проблем, пред който са изправени предприемачите у нас – „сатанизацията“ на работодателите. В сегашната ситуация покрай некоректните работодателите, страдат и коректните и съвестни предприемачи“, коментира Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК. Той допълни, че в икономическата реалност у нас е много важно да се постави приоритет върху създаването на устойчиви и сигурни работни места с висока добавена стойност. „За целта е важно е синдикатите и работодателите да настояваме у нас да се формира дългосрочна политика за сигурни инвестиции, които да доведат до разкриването на работни места“, коментира още Божидар Данев.

Българската стопанска камара изпълнява проект за разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите по браншове и региони.
КНСБ изпълнява проект „Сигурност чрез закона, гъвкавост чрез колективното трудово договаряне”, който ще допринесе в развиването на националните политики за гъвкава заетост. В рамките на проекта, КНСБ разработва пакет от нормативни промени, които да гарантират правата на работниците, включително и наети от агенции за временна работа, работещи надомно, командированите в чужбина и др. Към момента синдиката обучава повече от 850 сътрудници по индустриални отношения, които ще съдействат на работодателите и синдикатите при определянето на политиките по гъвкава заетост на ниво предприятие.
Информационната система на БСК за първи път обединява конкурентни фирми от 20 сектора на икономиката, които създават заедно единни професионални стандарти за ключовите длъжности. Стандартите определят какви са изискванията за образование, квалификация, формални и неформални умения, както и кои са компетенциите, които трябва да притежават работниците за заемането на определена длъжност в сектора. „Със създаването на тези професионални стандарти ще се улесни мобилността на работниците в рамките на сектора, както и ще могат да се направят ясни заявки на университетите на какво точно да обучават бъдещите специалисти“, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.
„Като създадем софтуерния продукт всеки зает, безработен или просто кандидат за определена позция ще може да направи самооценка на възможностите си да заема желана от него длъжност. Работодателите ще могат да ползват системата при проектирането на длъжностите във фирмата.“, допълва ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов. Създадени са професионални стандарти за 72 ключови за развитието на браншовете длъжности в секторите електроника, електротехника, машиностроене, металургия, месопреработване, мебелна промишленост и туризъм. Сред първите длъжности, за които са разработени компетентностни профили са: „Мениджър по качеството“; ръководител на отдел „Човешки ресурси“; ръководител „Технически и качествен контрол“; „Управител на хотел“;  „Технолог“; „Инженер-конструктор“; „Енергетик“; „Екскурзовод“; „Аниматор“; „Сервизен техник“; „Моделиер“; „Машинен оператор“; „Барман“;  „Сервитьор“; „Електрозаварчик“; „Стругар“; „Фрезист“ и др.

Европейската икономика има няколко основни трудности, които бяха дискутирани на двустранната среща. В ЕС 24 милиона граждани нямат работа, а в същото време 4 милиона работни места не са заети, защото има сериозно разминаване между изискваните умения на работниците и реалните нужди на предприемачите. Статистиката показва, че 90% от незаетите работни места в ЕС изискват нови умения. Близо 700 000 ще са са нужните специалисти по информационни и комуникационни   технологии до 2015 година, сочат разчетите на пазара на труда в общността. В същото време ЕС трябва да се справи и със сериозна световна конкуренция по отношение на квалифицираните си граждани – Китай отбелязва ръст от 700% на своите високообразовани специалисти. По-малко от 20% от икономически активното население учи през целия живот, а само 2,8 на сто работят извън родните си държави, показва още статистиката за ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив