15 Октомври 2024, 13:22 Днес (1) | Вчера (3)

БСП: Валутният борд е под заплаха

24 Юни 2004 08:38 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Ще представят ангажиментите към фонда пред парламента Според социалистите структурната реформа била грешна

Мерките по обратното изкупуване на дълга и замразяването на доходите могат да поставят под съмнение валутния борд. Това заяви вчера зам.-председателят на БСП Румен Овчаров след среща с постоянния представител на МВФ у нас Джеймс Роуф.
По време на срещата социалистите са изразили опасения от предвижданите мерки в областта на фискалната политика. Според тях проблемът с дефицита в текущата сметка е проблем не само на фискалната политика, а и на погрешно провежданата структурна реформа.
Овчаров изрази задоволство от предвидените ограничения на кредитната експанзия и ликвидността на банките. "Необходими са и мерки за стимулиране на икономиката и износа на български продукти", допълни той.
БСП се обяви категорично против предвиденото замразяване на доходите, визирайки отнемането на класовете при трудов стаж. "Това е намаляване на доходите на българите, които са една трета от доходите в страните, които сега се присъединяват към ЕС", каза Овчаров. Според него нестабилната цена на петрола и евтиният долар ще доведат до намаляване на БВП на страната. Овчаров изрази надежда, че становището на БСП за меморандума за фонда ще бъде взето под внимание при предстоящата мисия на фонда.
Финансовият министър Милен Велчев ще представи параметрите на новото споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) в парламента, съобщиха от пресцентъра на неговото ведомство. Той ще докладва за поетите ангажименти идния четвъртък на съвместно заседание на комисиите по икономическа и социална политика и по бюджет и финанси.
На дебатите ще присъстват още ръководителят на мисията на МВФ Ханс Фликеншийлд, който пристига следващата седмица, постоянният представител на фонда у нас Джеймс Роуф, министрите Лидия Шулева и Христина Христова и управителят на БНБ Иван Искров.
От финансовото министерство подчертават, че инициативата за широко обсъждане на договорките с депутатите била на Велчев. Ден по-рано обаче осем депутати от НДСВ, ОДС, СДС и Народен съюз поискаха министърът да бъде поканен в икономическата комисия, за да отговори на въпроси по меморандума с МВФ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив