29 Март 2024, 08:58 Днес (0) | Вчера (11)

БСП внесе закон-поправка за връщане на ДОД

23 Януари 2015 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 януари 2015, 15:01
Под лиценза на creativecommons

Получените допълнителни доходи от социални помощи, командировъчни, рента и други няма да попречат на хората с ниски доходи да си върнат данъка

Това ще стане възможно, ако бъде приет Закон за тълкуване на член от Закона за доходите на физическите лица, който е изготвен и внесен от БСП в деловодството на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Миналата година НС прие изменение в Закона за доходите на физическите лица, с които хора с доходи до 340 лева, колкото беше минималната работа заплата, могат да получат в началото на 2015 година обратното данъците, които са внесли през 2014 година.

След влизането в сила на закона  започнаха различни тълкувания, че към тези 340 лева могат да влизат и други доходи, като при надхвърляне на сумата хората няма да могат да възстановят данъците си. 

Поради тази причина БСП внася тълкувателен закон и казва ясно, че става дума за доходи до 340 лева само от трудови договори. 

"Изключваме всички други доходи на хората по чл. 13 от закона, които са общо 27 на брой допълнителни доходи, които може да получи едно лице", обясни Нинова. 

Депутатът от БСП даде пример с няколко от изключените допълнителни доходи - помощи и добавки от социално подпомагане, помощи получени по Закона за закрила на детето, семейни помощи за деца, стипендии, суми от командировъчни, доходи от рента, доходи от продажба или замяна на имущество, потребителски дивиденти от кооперации и други, което се изключват от закона.

"Може да си получил допълнителни пари от тези източници, но те няма да влияят при възстановяването на данък", обясни същината на внесения закон Корнелия Нинова. 

Тя обясни, че този закон обхваща 270 000 български граждани по статистика на НОИ. 

"Това беше и си остава първата стъпка към премахне на плоския данък и настояваме тази норма да се изчисти", обяви Нинова. 

За да се даде време на законодателния орган да приеме поправките и на приходните агенции да подготвят документите, от БСП предлагат още срокът за връщането на внесените данъци на лицата с минимална заплата да се удължи до месец май 2015. В момента срокът е до март. 

"В закона за бюджета за 2015 сме гласували сумите, които трябва да се възстановят. Парите ги има в бюджета и вярваме, че това изясняване на текста и приемането на тълкувателния закон ще доведе до пълно възстановяване на данъците на 270 000 души", заключи тя.

"Свидетели сме на поредния популистки ход от страна на БСП без никаква ефективност на гърба на българските граждани", отговори минути по-късно в кулоарите депутатът от ГЕРБ Дияна Йорданова. Според нея предложението, което сега БСП са се сетили да внесат, е твърде закъсняло. 

"Това можеха да го направят, когато управляваха, когато премиера Орешарски беше все още министър-председател и да го предвидят, когато правеха промени в Закона за облагане доходите на физически лица", посочи Йорданова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив