25 Април 2024, 19:38 Днес (14) | Вчера (12)

БСП започна да обмисля оставката на кабинета

26 Юни 2013 13:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2013, 14:05

Ако националистите не се върнат в парламента, отиваме на избори, заяви Станишев

Оставка на кабинета „Орешарски” и провеждане на предсрочни парламентарни избори в най-кратки срокове са обсъждали депутатите от БСП на спешното си заседание в парламента, научи bTV от източници в средите на левицата.

Неучастието на „Атака” в работата на парламента, което доведе до липса на кворум и в крайна сметка разпускане на депутатите предизвика бурни реакции сред „червените”. Пред журналисти Сергей Станишев разтълкува поведението на националистите като ясен знак, че те не подкрепят кабинета.

Според неофициалната информация БСП обмисля оставката на кабинета „Орешарски” най-късно до понеделник, ако работата на парламента остане блокирана.

Станишев обяви, че „дали ще има работещо Народно събрание, не зависи само от нас”.

Според него „Атака” трябва да заявят дали искат да работи парламентът или не. „Това, че ПГ на ГЕРБ отсъства от пленарна зала, не е изненада. Неучастието на „Атака” обаче най-ясно показва, че тя не подкрепя правителството”, добави Станишев и подчерта, че Коалиция за България „продължава много категорично да подкрепя правителството на Пламен Орешарски”.

„Ако „Атака” кажат, че няма да участват в работата на парламента, това означава предсрочни избори. Ситуацията е динамична, ще преценяваме съобразно нея. Ако утре „Атака” каже: ние не участваме в работата на парламента, това променя ситуацията и създава условия за предсрочни избори, за които ние сме готови”, коментира още лидерът на БСП с уточнението, че партията му ще направи опит да се свърже с парламентарната група на „Атака”.

Критика към депутатите, провалили днешното заседание, отправи и председателят на парламента Михаил Миков. „Очевидно има групи, които искат Народното събрание да не функционира. Отговорността за кворума е отговорност на всички народни представители и на всички парламентарни групи. В създалата се ситуация, може би е добре всяка от парламентарните групи да заяви своето отношение”, посочи той.

Заместничката на Миков – Мая Манолова, от своя страна даде толеранс от 24 часа, преди да прави констатации за позицията на „Атака” в парламента. Според нея в четвъртък сутрин „ще стане ясно какво ще е поведението” на народните представители на Волен Сидеров.

На въпрос дали са говорили с някого от "Атака" , Манолова разясни, че има парламентарни правила, има часове и, който иска да участва в пленарното заседание, идва. „Изчакайте до утре, за да получите отговор как ще заседава парламентът, ако националистите отново не влязат в залата и няма кворум”, посъветва тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив