29 Март 2024, 09:07 Днес (1) | Вчера (11)

БСП иска преизчисляване на всички пенсии, ГЕРБ е против

20 Април 2017 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 април 2017, 16:03

Преизчисляването ще струва 800 млн. лв. за една година, смятат социалистите. Цената е висока, отряза ги Владислав Горанов

БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС. Левицата е подготвила за внасяне проектозакон за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който предвижда преизчисляването на всички пенсии от 1 юли тази година на база средният осигурителен доход за 2013 г.

"Това е една справедливост, която отстоявахме по време на кампанията и по този начин ще намалим различията между т.нар. стари пенсии и новоотпуснати пенсии. Разликата за един и същи осигурителен стаж е огромна. Последното подобно преизчисляване е било през далечната 2008 г. Това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в унизително положение", обясни Драгомир Стойнев.

От БСП подчертаха, че са направили и предварителна оценка на въздействието. "Пенсиите ще се увеличат различно, в зависимост от годината на пенсиониране на конкретните граждани. За някои пенсии, които са преди 2000 г. увеличението се очаква да бъде около 20%. За тези, които са след 2000 г. увеличението ще бъде много по-малко, а за пенсиониралите се през последните години ще бъде най-малко", каза Стойнев.

Преизчисляването ще струва 800 млн. лв. за една година.

От друга страна Жельо Бойчев посочи, че първото решение, БСП което внасят в НС е това, с което искат възнаграждението на народните представили да бъдат замразени към база декември 2016 г. "Управляващото мнозинство на ГЕРБ и ОП обещава евентуално увеличение на доходите на гражданите към края на мандата. Крайно неприемливо е за сметка на това заплатите на депутатите да се актуализират на всеки три месеца. Най-малкото, което може да направим е с личен пример са изразим съпричастност с гражданите, които живеят под и около прага на бедността", изтъкна Бойчев.

ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите от 1 юли. Това заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, цитиран от Дарик. Според него предложението на "БСП за България" има много висока фискална цена. Не съм сигурен, че тя може да бъде поета, коментира той в парламента.

Неслучайно по време на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, каза Горанов. За нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети, заяви той. Затова и ще се въздържим да подкрепим подобно предложение, добави Горанов.
Владислав Горанов посочи още, че подобно предложение предвижда преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастване на доходите от пенсии, както и промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Не може депутат да променя държавния бюджет, инициативата за внасяне и актуализация на държавния бюджет е единствено в прерогативите на Министерския съвет, така пише и в Конституцията", поясни Горанов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив