18 Април 2024, 18:34 Днес (11) | Вчера (11)

Базовият пакет от медицински услуги ще включва всички социалнозначими заболявания

23 Февруари 2015 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 февруари 2015, 11:47

НСТС подкрепя мерките за повишаване на събираемостта и ангажимента държавата да увеличава дохода върху вноските на децата

Базовият пакет медицински дейности ще включва всички всички социалнозначими заболявания, каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БТА.

Той коментира критиките на работодатели и синдикати на предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване.

Базовият пакет ще обхване всички заболявания, които предизвикват 96 процента от смъртността в България, "тези, които водят до трайна инвалидизация, а не онези които предизвикват сърбеж", обясни Шарков. Спешният пакет ще е този, който гарантира спешност и гарантира здравното обслужване и на неосигурените, допълни Шарков.

По отношение на предложенията за разширяване на участието на държавата в квотата в Надзорния съвет на касата, Шарков заяви, че сегашното състояние може да продължи. По думите му това е "състояние на ежегоден дефицит, бюджет на лечебните заведения, който драстично се различава от нужното". Всички говорят и за
източване на касата, допълни Шарков.

Според него арбитражът категорично се подкрепя от професионалните съсловни организации. В него трябва да участват представители на гилдията, защото тогава е най-качествен контролът, смята заместник-здравният министър. По думите му е приет стандарт индикатор за качеството на здравните услуги, който ще бъде публикуван на страницата на здравното министерство, и по критериите в него ще бъде следена работата на лечебни заведения. По повод критиките, че не е разумно пациентите да оценяват качеството на здравните услуги, Шарков обясни, че и сега пациенти участват в анкетни комисии за оценка на качеството.

Вицепремиерът Калфин обобщи забележките на работодатели и синдикати по законопроекта - всички подкрепят мерките за повишаване на събираемостта и ангажимента държавата да увеличава дохода върху вноските на
децата.

По думите му е единодушно и отрицателното становище на социалните партньори по отношение на разширяването на състава на НЗОК така, че държавата да има мнозинство.

Според работодатели и синдикати няма достатъчно информация, свързана с достъпа до здравни услуги - липса на достатъчно информация, свързана с отделните групи - хора в чужбина, с ниски осигуровки или без осигуровки.
Според синдикати и работодатели в контрола върху здравните услуги освен граждани, трябва да участват и специалисти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив