25 Април 2024, 20:45 Днес (14) | Вчера (12)

Банка дава втори живот на дълговия пазар

03 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

ТБ "Биохим" пуска облигации, обвързани с борсови индекси и с гарантиране на главницата, съобщиха от кредитната институция. Това е първата подобна емисия, издавана изобщо от български финансови институции досега.

По света тези инструменти са предпочитани от инвеститори, готови да рискуват, разчитайки на солидните си познания за икономическите цикли и дарбата си на пророци. Явно новите собственици на "Биохим" имат сериозни амбиции да раздвижат изпадналия в летаргичен сън български капиталов пазар, където досега се въртяха ДЦК и малко фирмена хартия.
Какво представляват облигациите на "Биохим", обвързани с индекси? Те са два вида. Първият е с гарантирана главница и на падежа инвеститорът не губи парите, които е вложил. Печалбата му се формира като процент на участие от нарастването на даден борсов индекс и размерът є се определя по проста формула: 100*(индекс ем. ­ индекс падеж)/индекс ем.
В кошницата с индекси, към които можете да се вържете, влизат S&P 500, Dow Jones Euro Stoxx 50, Nikkei 225, Global dividend runner - index, Continental Star ­ index.
Как се печели от тези облигации? Можем да изберем различни размери на участие на този или онзи индекс ­ например 83% на Euro Stoxx 50, или 140% участие на същия индекс. А самата печалба идва от нарастването на съответния борсов индекс поради растеж на икономиката, с която той е обвързан. Разбира се, печалбата е по-малка при един постоянно нарастващ пазар и по-висока при нарастващ пазар със спад в края на периода. Повече в следващия брой на в. КЕШ.
"Биохим" предлага и облигации без гарантирана главница и доходност, обвързана с индекс. Изплащането на главницата зависи от кредитния риск в трета страна. Когато тя избегне дефолта, на падежа се изплащат цялата главница, процент от нарастване на избрания борсов индекс плюс купон, който зависи от поетия кредитен риск. При дефолт на третата страна преди падежа инвеститорът получава дефолтиралата стойност на съответните референтни облигации.
На спекулантите "Биохим" гарантира вторичен пазар и висока ликвидност както на гише, така и на БФБ.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив