28 Март 2024, 17:21 Днес (11) | Вчера (12)

Банкер: Като вземате кредит, да не ви остават пари за две кисели млека

03 Декември 2015 12:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2015, 10:41

Лихвите днес са на исторически ниски нива, каза той

"Днес лихвите са на исторически ниски нива, което обаче не трябва да ни лъже, че може да си позволим повече кредити. Когато се оживи икономиката в Еврозоната, лихвите ще тръгнат нагоре, защото ЕЦБ ще започне да прибира парите, които е дала на пазара”. Това прогнозира банкерът Левон Хампарцумян в студиото на "Здравей, България” по Нова телевизия.

Той предупреди, че лихвените индекси в различните валути днес са много ниски, но утре може и да не са.

 По думите му в момента нищо не е рисково, ако си направите сметката.

 "Няма нужда да вземате кредит по такъв начин, че да ви остават пари за две кофички кисело мляко. Трябва да има буфери, за да се контролира ситуацията”, допълни Хампарцумян.

 Според него алчността на банките би се развихрила, ако няма пазарен контрабаланс. Банкерът твърди, че не е работа на БНБ да се бърка в цените на кредита, защото най-добре ги регулира пазарът.

"Депозитът, който имате в банката, се ползва за още един куп услуги – пазарувате онлайн, минавате безконтактно с карта при пазаруване в магазина, плащате за удобства”, подчерта Хампарцумян.

 Банкерът призна, че и той има кредит.

"Ако някой не разбира напълно договор или споразумение за ползване на финансова услуга, силно препоръчвам винаги да пита банката, която предлага услугата. Ако отговорът не ги удовлетворява, да питат и някой друг, който разбира. И банката, и клиентите имат интерес от ясни и дългосрочни отношения". Това препоръча Левон Хампарцумян.


Част от промените в Закона за ипотечния кредит биха формализирали някои вече съществуващи добри практики, смята Хампарцумян. "Давам ви пример с таксата за предсрочно погасяване по ипотечните заеми, която беше премахната в Закона за потребителския кредит", каза още той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив