19 Април 2024, 12:30 Днес (6) | Вчера (11)

Банки и застрахователи - потенциални мишени на киберпрестъпници

05 Юли 2016 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2016, 17:17

Вече се работи по законопроект за киберсигурността в Европейския съюз

Банки, застрахователни компании и държавни институции са потенциалните мишени на киберпрестъпници, предупреждават експерти по сигурността. Това стана ясно по време на конференция, посветена на кибертероризма и възможностите за защита в онлайн пространството. Конференцията беше организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии и от Калоян Паргов от БСП, в памет на баща му проф. Драгомир Паргов, основател на специалността "Информационна сигурност", предаде БНР.
Участниците в събитието поставиха акцент върху личните данни, заплахите за личността и кибертероризма в контекста на вълната от тероризъм по света. Виртуалните заплахи са навсякъде по веригата човек - бизнес – държава. Огромната част от интернет сайтовете на различните институции не са защитени от заплахите, които крие виртуалното пространство.

Калоян Паргов съобщи, че вече се работи по законопроект за киберсигурността в Европейския съюз, който цели да синхронизира системите на страните-членки в определени правила за сигурност и защита.

Паргов предупреди, че не е за подценяване и кибертероризмът.

В своята анонимност интернет пространството предлага всякакви възможности на престъпния свят и той също актуализира своите способности. Това предупреди бившият председател на ДАНС, Константин Казаков и посочи най-уязвимите обекти за кибератаки: Там, където  вредите са най-големи, разбира се. Това са критичната инфраструктура и всеки български гражданин. Няма значение дали става въпрос за енергетика, за финанси, за публичния сектор, за частния сектор, няма значение. Когато вредите са големи, проблемът е сериозен.
Противодействие специалистите виждат, освен в законодателно и в сътрудничеството между държавата и частния сектор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив