19 Април 2024, 00:44 Днес (0) | Вчера (11)

Банки от САЩ обмислят прехвърляне в Ирландия ако Великобритания напусне ЕС

18 Август 2014 12:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 август 2014, 12:48
Под лиценза на creativecommons

Изпълнителните директори на американски банки в Европа обсъждат с нежелание темата публично, опасявайки се да не предизвикат напрежение сред британските регулатори

Банки от САЩ разработват предварителни планове за прехвърляне на някои от дейностите си от Лондон в Ирландия заради евентуално излизане на Великобритания от ЕС.

Запознати с дейността на Банк ъв Америка (Bank of America), Ситигруп (Citigroup) и Морган Стенли (Morgan Stanley) посочили пред "Файненшъл таймс", че банките обсъждат Ирландия като благоприятно място а прехвърляне на някои от европейските им дейности, ако стане нужда да се изтеглят от Великобритания, съобщава БТА. 

Един от източниците, високопоставен мениджър от американска банка, работещ в Лондон, отбеляза, че вече планира да премести някои дейности в Ирландия.

"Мисля, че ирландската централна банка и правителството ще приветстват това. Става дума не толкова за излизането на Великобритания от ЕС, колкото за юридическа оптимизация", посочва той. 

Плановете в повечето случаи все още са в много ранна фаза. Американските банки обаче вече са започнали да се подготвят за бъдещия банков съюз на еврозоната, които носи опасността от изолиране на Великобритания, както и в крайна сметка за евентуално излизане на Великобритания от ЕС, твърдят източниците. 

Повечето американски и азиатски банки са избрали Великобритания за център на европейските си дейности, което автоматично им дава възможност да извършват услуги в 28-те страни членки на ЕС. Великобритания обаче вероятно няма да има същото положение, ако напусне ЕС, предупреждават високопоставени банкови мениджъри от САЩ. 

Премиерът Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за предоговаряне на британското членство в Евросъюза, ако неговата Консервативна партия спечели изборите през май идната година, припомня "Файненшъл таймс". 

Изпълнителните директори на американски банки в Европа обсъждат с нежелание темата публично, опасявайки се да не предизвикат напрежение сред британските регулатори, допълва изданието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив