20 Април 2024, 07:10 Днес (0) | Вчера (10)

Банковите филиали за управление на активи отново са хит

09 Юли 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Търговските и инвестиционни банки трябва да подобрят дейността и финансовите показатели на филиалите си за управление на активи, като много от световните гиганти в бранша вече са започнали процес на засилване на позициите си в тази област.

Търговските и инвестиционни банки трябва да подобрят дейността и финансовите показатели на филиалите си за управление на активи, като много от световните гиганти в бранша вече са започнали процес на засилване на позициите си в тази област.

Причините за това са спадът на приходите от тези филиали (които по традиция предлагат услуги с по-висока добавена стойност), както и очакваният скок на фондовите индекси, което допълнително ще повиши възвращаемостта на инвестициите в такива филиали. Това пише в анализ на "Стандарт енд Пуърс", публикуван във в. "Уолстрийт джърнъл".

Управлението на активи стана изключително популярно по време на бума на борсите от 90-те години на миналия век, но след това западна поради световната икономическа криза, увеличаването на доходността от корпоративни и най-вече държавни ценни книжа, както и спадащия курс на долара.

Според анализатори обаче именно тези тенденции ще подпомогнат ренесанса на управлението на активи. Причината за това е фактът, че засилването на конкуренцията при продажбата на облигации кара банковите гиганти да търсят нови възможности за развитие или да се насочват към стари пазарни ниши, още не разкрили потенциала си.

Управлението на активи ще се засили и ако прогнозите на много експерти за засилване на активността по отношение на сливанията и поглъщанията в световен мащаб се сбъднат. Очакванията на анализатори са за повишение на печалбата от такива филиали в дългосрочен план от 35 до 60%.

Все пак редица специалисти предупреждават, че инвестициите в такива филиали могат да доведат до загуба на бъдещи ползи от страна на банките и всъщност да влошат финансовото им състояние. Това се дължи на факта, че банките не бива да изоставят изградените си позиции на привлекателни пазари като този на високорискови корпоративни ценни книжа с висока доходност, ипотечни облигации и инвестиции в т.нар. "нововъзникващи пазари".

-------------------

Сред най-големите сделки в тази област са закупуването на "Нюбъргър Берман" от страна на "Леман Брадърс" за 3 млрд. долара, придобиването на "Трийднидъл асет мениджмънт" от "Американ Експрес" за 540 млн. долара и това на "Стейт стрийт" от страна на "Чарлз Шуаб" за 365 млн. долара. Според анализатори обемът на сделките показва увереността на мениджърите в тези инвестиционни банки за рязкото увеличаване на печалбите от филиалите на банките за управление на активи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив