20 Април 2024, 05:09 Днес (0) | Вчера (10)

Барак Обама затяга контрола върху огнестрелните оръжия въпреки Конгреса

05 Януари 2016 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 януари 2016, 10:03
под лиценза на creative commons

Белият дом представи в понеделник нови мерки за контрола на огнестрелните оръжия, които ще изискват повече търговци да имат нужда от лиценз и повече проверки за купувачите, предаде "Ройтерс"

Според президента Барак Обама въвеждането на тези мерки са в рамките на неговите правомощия и нямат нужда от одобрение на Конгреса.

Бюрото на САЩ за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви ще изисква хората, които продават оръжие в магазини, на изложения или по интернет да бъдат лицензирани и да извършват проверки, предаде Асошиейтед прес.

Обама, говорейки пред репортери преди публичното обявяване на мерките, каза, че те са в съответствие с втората поправка на Конституцията на САЩ, която защитава правото на гражданите да носят оръжие.

"Те не са само препоръки, които са изцяло в моята законова и изпълнителна власт, но те са също такива, които по-голямата част от американския народ, включително и собствениците на оръжие, подкрепят", заяви Обама по време на среща с главния прокурор Лорета Линч и други съветници.

Предложенията ще възпламенят политически пожар заради заобикалянето на Конгреса и най-вероятно ще има много правни възражения, коментира "Ройтерс". Републиканците твърдят, че Обама се злоупотребява с правомощията си.

Акциите на производителите на оръжия Smith&Wesson Holding Corp и Sturm Ruger&Co Inc поскъпнаха на фона на падането на фондовия пазар в понеделник в очакване на увеличените продажби на оръжие, както се е случвало и преди, когато Белият дом подхваща реформата за огнестрелните оръжия.

Над 30 хил. души загиват годишно от огнестрелни оръжия в САЩ.

"Но нека да бъдем ясни - това няма да намали тези престъпления, няма да сложи край на всичките стрелби. Но това ще позволи да се спасят човешки животи в тази страна", каза Обама.

Според новите мерки ще бъдат назначени още 200 агенти, които ще отговарят за прилагането на разпоредбите за огнестрелните оръжия. ФБР пък ще наеме над 230 нови инспектори, които ще извършват проверки на купувачите на оръжия.

500 милиона долара ще бъдат заделени за увеличаване на достъпа до психиатричните отделения и за допълнителни разработки на технологии за безопасно боравене с огнестрелни оръжия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив