01 Май 2024, 13:40 Днес (0) | Вчера (13)

Барак Обама ще предложи увеличение на данъците за богатите

19 Януари 2015 09:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2015, 08:59
Под лиценза на creativecommons

Предложението ще бъде оповестено по време на годишната му реч “За състоянието на съюза”, съобщи източник от администрацията във Вашингтон

Американският президент Барак Обама ще предложи увеличение на данъците за богатите и налагането на големи налози на финансовите компании, като с приходите ще бъдат стимулирани хората от средната класа.

Предложението ще бъде оповестено по време на годишната му реч "За състоянието на съюза”, съобщи източник от администрацията във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Президентът ще предложи да се вдигнат с 4% данъците за семействата с годи­шен доход над 500 000 долара.

Преди Обама да стане президент, този данък беше едва 15 процента. Сега, ако предложението на американския президент бъде одобрено, тези данъци ще се вдигнат от 23,8 на сто до 28 процента. Освен това държавният глава възнамерява да обложи с данъци и онези американци, които притежават ценни книжа, които са придобити по наследство. Сред другите инициативи на американския президент се открояват освобождаването на някои студенти от такса за обучение в колежите и засилването на кибербезопасността на гражданите и по специално техните дан­ни.

Предложението за затваряне на "данъчните вратички” за богатите американци и налагането на големи данъци на финансовите компании ще включва с приходите от това да бъдат стимулирани хората от средната класа.

В речта във вторник вечерта на съвместно заседание на двете камари на Конгреса президентът на САЩ ще развие своята теза за равенство в доходите. Неговото правителство се надява да намери двупартийна подкрепа в контролираните от републиканците две камари. Но предложенията на Обама относно увеличаване на данъците може да срещнат възраженията на законодателите от Ре­­пуб­­ликанската партия, отбелязва агенцията.

Междувременно Демократическата партия реши да се възползва от рождения ден на първата дама на САЩ Мишел Обама, която в събота навърши 51 години, за да събере допълнителни средства за нуждите си. Активисти от партията са предложили на всички желаещи

да поздравят Мишел срещу пари. В Twitter през миналата седмица няколко пъти бе публикуван линк към сайт, на който подобна честитка бе възможна – минималната цена на поздрава бе 10 долара, а максималната – 2000 долара. В акцията се включиха 139 624 души, а председателят на Националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман-Шулц написа: "За разлика от нашите опоненти ние не взимаме пари от заинтересовани лица, лобисти на корпорациите и комитети в подкрепа на кандидатите. Всичко, което имаме – това сте вие, нашите привърженици”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив