04 Май 2024, 20:46 Днес (0) | Вчера (0)

Батериите на електромобилите още са сериозно предизвикателство за застрахователите

10 Юли 2023 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2023, 09:36

Резервната батерия може да струва повече от цената на използвания автомобил след само една година, което прави подмяната им неизгодна

Липсата на данни за батериите на електромобилите продължава да бъде предизвикателство за застрахователните компании, които са принудени да отписват електромобили след леки инциденти, което, от своя страна, може да повлияе на по-широкото навлизане на автомобилите с нулеви емисии на пазара, обявиха от Thatcham Research. Изследователският център, основан през миналия век във Великобритания от компаниите за автомобилно застраховане, изтъква "притеснителната липса на достъпни или налични решения за ремонт и диагностика след пътни инциденти" в свой доклад, който има за цел да изследва разликите между електромобилите и автомобилите с двигатели с вътрешно горене, предаде Darik Business Review. Застрахователи се оплакват, че при много електромобили няма начин да бъдат ремонтирани или оценени дори леко повредени батерии след пътни инциденти, което ги принуждава да отписват коли с малък пробег. Това пък води до по-високи застрахователни премии и намалява ползите от преминаването към електромобили.
Батериите може да съставляват половината от цената на един електромобил, а от Thatcham са установили, че резервната батерия може да струва повече от цената на използвания автомобил след само една година, което прави подмяната им неизгодна.
В един идеален свят застрахователите биха могили да вземат информирани решения за това дали един електромобил да бъде ремонтиран или отписан въз основа на достъпа до данни относно неговото състояние след инцидент, казва Ейдриън Уотсън от Adrian Watson, който оглавява инженерните изследвания в Thatcham.
"Реалността е, че ситуацията в момента не е такава," казва той пред Reuters. "Диагностиката, с която разполагаме, не предоставя възможност да се разбере какво наистина е състоянието на батерията."
Едва около 1.65% от колите по пътищата на Великобритания са електромобили, но от Thatcham казват, че свързаните с тях застрахователни искове вече са 25.5% по-скъпи, в сравнение с тези при еквивалентните коли с двигатели с вътрешно горене, а времето за ремонт е с 14% повече.
Заради потенциалния риск от пожар, повредените електромобили трябва да бъдат съхранявани най-малко на 15 метра от други предмети.
Едно открито съоръжение за 100 автомобила с двигатели с вътрешно горене в днешно време би разполагало с място за безопасно съхранение на едва два електромобила, казват още от Thatcham.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив