29 Март 2024, 03:31 Днес (0) | Вчера (11)

Бащите в цяла Европа са по-рискови зад волана от майките

31 Октомври 2014 10:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 октомври 2014, 10:54
Под лиценза на creativecommons

Родителите съгласни пътната безопасност да стане част от учебната програма на децата от ранна възраст

Основните принципи за пътна безопасност трябва да станат част от учебната програма на децата от ранна възраст – това мнение се подкрепя от 84% от запитаните респонденти -  родители в цяла Европа. Данните са от ново проучване за пътната безопасност от производителя на гуми Goodyear за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA).

Повече от три четвърти от родителите в Европа смятат, че децата им ги възприемат като добри шофьори (77%), а други 56% смятат, че децата им виждат в управлението им добър пример за другите.

Когато родителите се възприемат като важни и добри примери за подражание на децата си по пътя, те действително могат да имат отрицателно влияние върху шофьорските навици на децата си, сочи изследването.

Повече от половината от интервюираните родители на начинаещите шофьори (55%) казват, че са започнали да шофират по-внимателно, тъй като вече имат деца.

Почти половината от родителите на начинаещите шофьори в Европа (46%) подкрепят задължителните опреснителни курсове, за да подобрят собствените си шофьорски умения.

Ако такъв курс е свързан с намаляване на застрахователните премии, които предлагат финансови стимули, подкрепата в цяла Европа сред родителите се покачва до 66%.

Подкрепата е най-висока в Румъния, където 67% биха подкрепили такъв, и разбира се, върви нагоре до 81%, ако са свързани с намаляване на застрахователните премии.

Извън ЕС, подкрепата за задължителни опреснителни курсове е много висока, като 80% от турските родители възприемат такъв курс. Въпреки това, турската подкрепа пада до 68% при предложение на преминаване към по-ниски застрахователни премии.

Проучването подчертава също така, че когато родителите осъзнаят, че са модел за подражание за начинаещите шофьори, мнозина признават за лошите си навици при шофиране. Една четвърт от родителите (26%) признават, че лошите им навици се повишават през годините, особено тези в Обединеното кралство (51%) и Франция (46%).
В цяла Европа само 54% от анкетираните са заявили, че ще могат да преминат шофьорски изпит днес.

Проучването доказва още един път известното правило – че бащите поемат повече рискове зад волана, отколкото майките и тази тенденция е значително по-силно изразена в някои страни. Румънските и турските бащи, например, са значително по-склонни от жените да бъдат санкционирани за превишена скорост, откакто имат деца.

В Румъния 29% от бащите са хванати в нарушение в сравнение със 7% от майките. В Турция числата са сходни (28% от мъжете в сравнение с 6%).

В Австрия, Финландия, Дания и Русия е по-вероятно почти два пъти от бащите на младите начинаещи шофьори да са санкционирани за превишена скорост, отколкото майките.

Средната стойност за ЕС е 24% от мъжете в сравнение с 18% от жените.

Изследването на Goodyear се базира на широкообхватно проучване на повече от 6800 родители на начинаещи шофьори (на възраст 16-25 години) от 19 страни.

Goodyear е сред спонсорите на Празник по пътна безопасност, който ще се състои утре в София. Инициативата "Движение без риск" събира застрахователи, пътни полицаи и журналисти.

30882

Организаторът – застрахователтият портал ИНСМАРКЕТ, кани и семейства с деца: герои от приказките ще предложат разходка в чудна "Приказка за пътя”. Ще има и много награди.

По време на празника ще бъдат наградени художници от 5 училища в столицата, които участваха в конкурс за детска рисунка "Безопасно пътно движение".

Доброволци от БЧК пък ще разясняват как да помогнем на изпаднал в беда и ранен при катастрофа.

Гостите ще могат да тестват и алкоочила и дори да изпълнят пешеходно елементи с тях, за да разберат как вижда пътя пияният шофьор.

Официално лице на празника: рали пилотът Екатерина Стратиева, която е носител на Европейската купа за жени за 2014 г. и на титлата "Най-добра жена пилот в света за 2012 г.”

Спонсори: застрахователните компании "Армеец", "Дженерали", "ДЗИ"; СИБАНК; "РОБЕРТ БОШ" ЕООД; Goodyear; Стар Моторс - официален представител на МАЗДА.

Партньори: СБА, БЧК, Университетски аварийно-спасителен отряд, Асоциация на българските застрахователи, Пътна полиция, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, фондация "Приказка за пътя", "Зелена вълна", както и пет столични училища – 8-мо СОУ "Васил Левски", 15-то СОУ "Адам Мицкевич", 36-то СОУ "Максим Горки", 5-то ОУ "Иван Вазов" и 63 ОУ "Христо Ботев".

Медийни партньори: сп. АутоБилд, сп. ТопГиър, порталът DirBG, електронните издания Offnews.bg, Inews.bg, специализираният портал Peika.bg.

Водещ: Светослав Костов – журналист, водещ на предаването "Хора, пътища, автомобили" по БНР и шеф на редакция "Спорт" към програма "Хоризонт".

Официална страница на събитието: http://auto2014.insmarket.eu.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив