19 Април 2024, 19:14 Днес (10) | Вчера (11)

Бедствено положение беше обявено в Берковица

05 Септември 2014 09:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2014, 09:23
РАДИО ВИДИН

Има евакуирани семейства

Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна от местната река. Кметът на града Димитранка Каменова съобщи, цитирана от БНР, че има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областният план за защита при бедствия. Кметът на Берковица съобщи, че общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна.

През тази нощ заради придошлата след обилни валежи река Огоста е извършена евакуация на жители на ниските части на 4 села в община Георги Дамяново. Най-пострадали са селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново. Със заповед на кмета на общината Дилян Димитров е обявено бедствено положение. Няма пострадали хора.

Повече от 4 хиляди жители на 12-те села на община Георги Дамяново останаха без ток заради прекъснат далекопровод. Всички села след Гаврил Геново са без ток, каза кметът: "Имаме разрушения, има паднали стълбове, има 4-5 моста, които са разрушени. До седем села е откъснат пътят, този третокласният. Въобще не може да се минава. Там няма достъп до тях и в Говежда е откъснат най-вероятно довеждащият водопровод, тъй като няма вода. Няма друга причина да няма вода в селото, освен да е откъснат водопроводът, който идва от Дълги дел".

Екипи на ЧЕЗ работят по възстановяване на електрозахранването. Все още е непроходим третокласният път  Монтана–Дълги дел. В момента се прави организация за осигуряване на доставката на стоки от първа необходимост за засегнатите от бедствието села. Под вода са пътни настилки и дворове в Чипровци и близкото село Железна. Във всички населени места работят екипи на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".  Главният оперативен дежурен в пожрната Красимир Запрянов съобщи: "Излезли са от коритата реките Берковска и Чипровска Огоста. Получени са над 120 сигнала за наводнени мазета, къщи, дворове и пътни участъци. В засегнатите общини към момента работят 15 екипа на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Монтана с над 130 служители. Сформирани са и работят общински щабове, като чрез тях е мобилизирана и допълнителна техника от граждани и фирми".

За момента няма загинали и пострадали хора вследствие на бедствената ситуация. Евакуирани са 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, 17 човека от село Говежда и 5 човека от село Гаврил Геново. В град Берковица от водата са разрушени 2 къщи, нанесени са значителни щети по пътната мрежа в града. Наводнени са много жилищни и обществени сгради.

Извършва се постоянно наблюдение на реките и язовирите и други водоеми, като цяло за област Монтана. Към момента няма постъпила информация в Националния оперативен център за критично състояние на язовири и водни съоръжения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив