18 Април 2024, 03:37 Днес (0) | Вчера (11)

Бедствено положение в Тетевенско след пороя, един човек загина

24 Юли 2018 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2018, 15:08

Свлачище застрашава да помете две къщи в смолянското село Давидково

Бедствено положение е обявено в цялата община Тетевен заради последствията от проливните дъждове. Това съобщи за БНР областният управител на Ловеч Георги Терзийски, който е на място в едно от най-засегнатите от бедствието села - Градежница. Бедствието отне живота на един човек.

Според синоптични данни в района са паднали 99 литра на квадратен метър. Сериозна е и ситуацията в Глогово. Заради паднал железобетонен мост са откъснати три махали, в които живеят около 300 човека. В момента се прави организация за снабдяване на бедстващите с хранителни продукти и евентуално оказване на медицинска помощ. Търсят се варианти за осигуряване на алтернативен достъп до района с АТВ-мотори и коне, допълни Терзийски. Проблеми има и в селата Гложене и Черни вит, където има свлачища и наводнени пътища.

"Най-тежко пострадали са селата Глогово и Градежница, където има наводнени къщи, прекъснати телефонни връзки и разрушени мостове", заяви за "Хоризонт" Георги Терзийски.

"Има засегнати домове, има няколко махали, които са откъснати поради разрушаването на стоманобетонен мост и има бедстващи хора в двете махали. В Гложене и в Голям Извор също има поражения от наводненията. Има залети пътища. Ситуацията е тежка. Засега нямаме информация за пострадали хора на територията на цялата област".

По-рано стана ясно, че комисия от община Баните днес ще направи оглед на нанесените щети след обилната градушка, която вчера унищожи напълно селскостопанската продукция в няколко села на смолянската община. Огромно свлачище застрашава да помете две къщи в село Давидково.

"Засегнати са Давидково, Треве и Гълъбово, разчистихме пътищата, които бяха затворени: Давидково - Стърница, вторичните мрежи в Давидково и Гълъбово. За две къщи има риск и голяма опасност, след като свлачището пое по неговия път, така че от днеска ще опитаме да приложим укрепителни мероприятия. Опасно е положението и в Гълъбово. Има унищожена на сто процента селскостопанска продукция", заяви по-рано кметът на община Баните Милен Белчев.

Най-засегнати от пороя и градушката са къщите на семейство Делиеви и баба Станка след голямо активизирано свлачище, каза кметът на Давидково Севда Чолакова. Тя заяви, че на този етап все още не може да се прецени дали ще се наложи евакуация.

Къмпинг "Арапя" в община Царево се е наводнил след проливните дъждове тази сутрин. Водата там вече се оттича, а от Община Царево са изпратили екип на място, който да съдейства.

В Бургас силната буря нанесе материални щети, но опасност за населението няма, язовирите се следят денонощно.

Днес се очакват още валежи, но са взети всички превантивни мерки, за да не се допусне наводнение. Почистени са речните корита в Бургас. Вследствие на бурята от снощи обаче са били запушени 10 шахти, паднали са много клони и дървета в града. Само за 10 минути в Бургас са паднали 14 литра на квадратен метър, посочи Галина Байчева - началник отдел "Управление при кризи, обществен ред и сигурност".

Няма повишение в нивата на язовирите. Преливниците са в добро състояние, а опасност за населението няма, категорична е Байчева.

Наводнен е участък по пътя между Български извор и Сопот, съобщиха от АПИ. Шофьорите са предупредени да се движат с повишено внимание. По пътя Тетевен – Ябланица, в района на Гложене, движението е в една лента поради свличане на земни маси и камъни на пътното платно.

Оранжев код за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки е обявен за 11 области на страната. Това са Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен и Бургас. За останалата част от страната е в сила жълт код с изключение на областите Видин, Перник и Кюстендил.

През следващите дни се очаква повишение на речните нива в цялата страна, предупреждават синоптиците от БАН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив