02 Юли 2024, 10:00 Днес (0) | Вчера (5)

Бедствено положение е обявено в Шуменско и Пазарджишко, рискови са и други райони

20 Юни 2014 14:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 юни 2014, 14:53
youtube.com

Бедствено положение вече беше обявено и в Дряново и околните села. Кметът на града д-р Иван Николов информира, че са наводнени хотели, къщи, двата стадиона и близкото село Царева ливада

Бедствено положение е обявено в Шуменско и Пазарджишко заради проливните дъждове, съобщи БНР.

Директорът на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев предупреди за рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо. Съществува риск от наводнения в тези райони, а очакванията са за спиране на валежите в западните части на страната в следващите 2-3 дни. Пред "Дарик" Личев увери, че местните власти и държавните институции си сътрудничат за справяне с проблема.

Бедствено положение вече беше обявено и в Дряново и околните села. Кметът на града д-р Иван Николов информира, че са наводнени хотели, къщи, двата стадиона и близкото село Царева ливада. По обяд дъждът в Дряново беше спрял по информация от БНР.

Село Чавдар, Софийско, което бе най-сериозно засегнато от проливите дъждове и смерч, се възстановява от стихията. Това обяви пред "Хоризонт" кметът Пенчо Геров. Две трети от домакинствата отново имат ток, но реколтата е загинала и тепърва ще се харчат средства за покриване на щетите. "Къщите са много пострадали. Почти няма къща, на която да не са разместени керемиди или строшени, но хората по някакъв начин се организират. Опитваме се на някои да помагаме с каквото можем, за да ги възстановим.", допълва кметът.

В Кранево реката е преляла и е отнесла колектори, мръсни канализации, мост, а половината хотели, в които са настанени няколко хиляди деца на лагер, са наводнени, предаде БНР. Общо, в селото в момента почиват към 5000 души, а кметът Румен Николов успокои, че няма бедстващи хора.

Директорът на "Напоителни системи" Иван Влахов, цитиран от "Дарик" увери, че няма риск от повишаване на нивото на водата на язовир "Жребчево" до Сливен. Притокът се използва за производство на електричество във ВЕЦ "Жребчево", а нивото на водата се следи и ситуацията е спокойна, по думите на директора.

Язовирите Иваняне и Огняново край София се изпускат контролирано, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред "Дарик". Въпреки повишението на нивото на реките, няма проблем с водните обекти в и около града. Пожарната, гражданска защита и Столична дирекция на вътрешните работи си сътрудничат, а на р. Лесновска е изградена дига. "Специално по отношение на р. Искър създадохме съвместен екип с областния управител, така че да може да се почисти и тази река, защото това в годините не се е случило в пълния обем. Почистват се и останалите реки.", допълни още Фандкова.

Началникът на пожарната в Кюстендил комисар Гроздан Христов заяви пред "дарик", че реките в областта са в нормалните си нива и няма поводи за притеснение. Язовирните стени са под постоянно наблюдение и е създадена нужната координация между областния управител и кметовете на общините.

Областният управител на Шумен Венцислав Венков обяви, че 7 язовира в областта преливат минимално, но към момента ситуацията е спокойна. Става въпрос за "Маломир" и "Станянци" в община Върбица, "Каравелово" в община Никола Козлево; "Тръница" в община Нови пазар; "Янково" и "Кълново" в община Смядово; "Дибич" в община Шумен, поясни Наско Канаворов от "Басейнова дирекция". Той допълни, че ситуацията е под контрол и няма риск за големите реки Камчия и Врана.

Пътят "Айтос - Провадия" е затворен в частта при село Руен заради мост в ремонт, а река Казан дере е придошла заради проливните дъждове. Има наводнени къщи, както и в селата Вресово и Добромир. Няма жертви и пострадали и пороя, уточни кмета на общината Исмаил Осман за "Дарик".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив