29 Март 2024, 07:06 Днес (0) | Вчера (11)

Без данък дивидент срещу кризата от коронавируса

12 Март 2020 08:30 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2020, 22:54

Работодателите искат но искат да участват в кризисния щаб, за да могат да наблюдават процесите с вируса

Да бъде премахнат данък дивидент, както и да отпадне задължението на работодателите да заплащат първите три дни от болничните. Тези мерки срещу последствията за икономиката ни заради коронавируса предлагат от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), пише в. Монитор. Така, според съсловната организация, ще може да се избегне свиването на производството и продажбите на компаниите и евентуалното съкращения на служители.
Работодателите приветстват мерките, предприети от правителството досега във връзка с COVID-19, но искат но искат да участват в кризисния щаб, за да могат да наблюдават процесите с вируса и да дават предложения.
Според Олга Чугунска, експерт "Икономически анализи и политика" към БТПП, епидемията ще окаже влияние върху българската икономика, но е трудно засега да се прецени в каква степен ще ни засегне. Водещи международни организации, като ОИСР, намалиха прогнозите си за световния растеж от 2.4% през 2020 г. спрямо прогнозирания 2.9% в предишния доклад на ОИСР от есента. "Виждаме, че е тежко засегнат един от основните търговски партньори на България – Италия заема трето място в българския износ и второ във вноса ни за 2019 г. до м. ноември", коментира Чугунска. Най-засегнатите области в Италия генерират около 30% от БВП на страната и това ще се усети и у българските компании, търгуващи с италиански контрагенти.
Проучванията на БТПП показват, че компаниите очакваха по-добри резултати през 2020 спрямо 2019 г., но забавянето на световната икономика и паниката у хората заради вируса въздействат негативно и у нас. От друга страна в резултат на много фактори, в т.ч. на спадналото потребление на петрол, цените драстично намаляха, което у нас ще рефлектира върху намаление на цените на природния газ.
Според Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, вече са налице първите признаци на икономическа рецесия и на икономически последици от коронавируса. "При сегнашната рецесия може да се наблюдава намаляване на производството, забавяне на ръста на БВП, оптимизиране на персонал и дори фалити в отделни сектори. Проблеми се очертават за услугите, туризма, търговията и донякъде ИТ технологиите и производства, които зависят от внос", коментира Томов пред Блумбърг тв. Трябва да се оценят рисковете за съответното предприятие – на първо място от веригите за доставки, които в много сектори вече са нарушени.
"Българската икономика не е като италианската. Тя е доказала, че е гъвкава в такива ситуации. Ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до затваряне на българската икономика и прекратяване на нормалния икономически живот. Точно това трябва да се избегне", коментира в ефира на Нова тв икономистът и бивш финансов министър Петър Чобанов. По думите това може да се постигне като държавата си плаща навреме по обществени поръчки, за да е ясно, че изпълнителят плаща на подизпълнителя, да е ясно, че няма забавяне на ДДС. "Такива сигнали не се наблюдават, но категорично трябва да избегнем това, което се случи втората половина на 2009 г. Държавата трябва да даде пример, че парите в икономиката продължават да текат”, заяви Чобанов.
Междувременно икономистите смятат, че еврозоната ще бъде в рецесия през първото тримесечие на 2020 г., а може би и през второто. Мерки за справяне с икономическите последици от разпространението на коронавируса в Европейския съюз, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите й ще се използват всички инструменти европейската икономика да "устои на тази буря". ЕК ще гарантира, че държавна помощ може да се оказва на дружества, които се нуждаят от нея. Второ, ще се използва Пакта за стабилност и растеж - съвкупност от правила за координирането на националните фискални политики в ЕС. Той има за цел да осигури стабилни държавни финанси, необходими за гарантирането на ценова стабилност и за стимулирането на силен устойчив растеж, който води до създаване на работни места. Шефът на ЕК ще представя конкретни идеи пред Еврогрупата в понеделник. В същото време вече се работи и по инициатива за инвестиции, на стойност 25 млрд. евро, насочена към малките и средни предприятия трудовите пазари и други уязвими икономически сектори. За голям икономически шок от коронавируса предупреди президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард. Въздействието, което Covid-19 може да нанесе на икономиката на континента, ще бъде подобно на това от световната финансова криза през 2008 г. Лагард е поискала от европейските лидери и е настояла за действия от отделните правителства, като те трябва да наложат всички мерки, които са на тяхно разположение. В същото време шефът на ЕЦБ подчерта, че банката ще разгледа всички инструменти на паричната си политика за осигуряване на "супер евтино финансиране" и ще гарантира, че ликвидността няма да пресъхне.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив