26 Април 2024, 20:16 Днес (11) | Вчера (14)

Без ток са половината села в Габровско, както и част от града

15 Март 2013 08:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 март 2013, 08:50
НИМХ

Вчерашната стихия отне човешки живот, 10 души са с леки травми на крайниците

Габрово се възстановява след вчерашната стихия. Заради ураганния вятър, който духаше в продължение на 8 часа, в общината бе обявено бедствено положение. Без ток са половината села в общината и част от града. Прекъснато е електроподаването в 2 от общо 3 подстанции. Няма ток в Белодробната болница, където ползват агрегат. Очаква се в рамките на деня електрозахранването да бъде възстановено навсякъде. Осигурени са доставките на хляб, след като беше пуснат тока на хлебозавода. Работи се по възстановяване на контактната тролейбусна мрежа, накъсана от паднали клони. Пътната мрежа е проходима, продължава разчистването й. Вчерашната стихия отне и човешки живот, след като 20-годишна жена беше затисната от строително скеле в града. 10 души са с леки травми на крайниците, след като са били ударени от падащи предмети. Денят е неучебен за всички училища в цялата община.
 
Кметът на Габрово Таня Христова обясни в предаването "Преди всички" по БНР, че има множество разрушени покриви, доста сгради са с щети от паднали комини. "Множество са падналите дървета, които допълнително усложниха ситуацията, част от тях блокираха улици и пътища. Към момента вече няма непроходими пътища. Има обаче много изкоренени дървета и такива, които застрашително са надвиснали над сгради. И в момента групите на Гражданска защита ги отстраняват като опасност. Няма информация за хора в бедстващо положение, които са останали без покрив."

Христова посочи, че 8 екипа на Гражданска защита продължават да работят по отстраняване на щетите. През изминалата нощ те са реагирали на 52 сигнала от подадени 60. При необходимост имаме обещаното съдействие на външни екипи, които да се включат в работата, посочи тя.

Постепенно се възстановява електрозахранването, но все още в 7 квартала в Габрово и в повече от 30 села няма ток, съобщи кметът на Габрово. Тя добави, че в рамките на днешния ден постепенно този проблем ще се преодолява.
 
Бедственото положение ще продължи до момента, в който имаме пълната увереност, че нито един човешки живот не е в опасност, посочи още Христова. 

Вчерашната буря остави отчасти или изцяло без ток Трявна, Дряново и околните селища. До късно вчера, в МВР са постъпили над 300 сигнала за бедствия, основно от Габровско, но и от Велико Търново, Пловдив и Кърджали. Екипи от областната дирекция на МВР в Габрово, както и от съседните области, ще помагат в справянето с проблемите, причинени от силния вятър, каза министърът на вътрешните работи Петя Първанова: "На място работят 9 екипа. Най-тежко е в централна България. Очакват се ветрове и днес, дежурят екипи от цялата областна дирекция, както и от съседните дирекции".
 
20 000 жители на област Габрово бяха все още без ток към 7 ч. тази сутрин, съобщи областният управител Мариян Костадинов. От снощи Габрово, Трявна и Дряново е обявено бедствено положение. Най-тежка е била ситуацията в Трявна, която за пореден път е била откъсната от републиканските пътища. Към 7 часа няма пътища от републиканската пътна мрежа, които да не са проходими. В Трявна електрозахранването е възстановено частично, в Дряново вече има ток, за разлика от околните села.

В Трявна е възстановено отчасти електрозахранването, като и двата извода за захранване на подстанцията в Трявна вчера претърпяха авария. Бяха дислоцирани сили от съседни области на електроенергийния системен оператор. Както в Габрово, така и в Трявна и в Дряново положиха усилия към 7 часа тази сутрин да имаме в областта около 20 000 жители, които нямат ток.

В 8 часа управителят свиква Областния кризисен щаб за оценка на щетите. Ще бъдат обсъдени мерки за подпомагане на гражданите, чиито жилища са пострадали от бурята, каза Мариян Костадинов.
 
Движението през Шипченския проход и по пътя между Трявна и Плачковци е възстановено след отстраняването на паднали дървета.

Днес скоростта на вятъра в Габровско, както и в останалите части на Централна и Източна България ще достигне 19 метра в секунда, съобщи на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология. Изключението е Сливен. За този район е в сила предупредителен оранжев код, тъй като поривите могат да достигнат 24 до 29 метра в секунда. Очаква се повишение на нивото на реките в почти цялата страна, по-съществено в Южна България и в източната половина на Дунавския басейн, съобщиха от МОСВ. Областните управители и общините са получили указания за отвеждане на високите води и осигуряване на проходимостта на речните легла. Министерството е разпоредило освобождаване на част от водите на каскадата "Арда".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив