27 Април 2024, 01:00 Днес (0) | Вчера (11)

Безпилотните автомобили не могат да се справят с повечето ПТП-та, твърди изследване

08 Февруари 2021 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 февруари 2021, 10:46

Автономните транспортни средства могат да избегнат едва 35% от всички катастрофи

Грешките на шофьора играят водеща роля почти при всички пътни катастрофи. Ето защо автоматизацията се счита за потенциален фактор, променящ правилата на играта в сферата на пътната безопасност. Ново проучване на американският Застрахователен институт по пътна безопасност (IIHS) обаче твърди, че автономните транспортни средства могат да предотвратят едва около 35% от всички катастрофи. "Напълно вероятно е безпилотните автомобили да определят опасностите много по-добре от хората, но ние открихме, че това няма да предотврати повечето пътни катастрофи", коментира Джесика Чичино, вицепрезидент на IIHS по изследователските въпроси. За да бъдат избегнати и останалите две трети от пътните инциденти е необходимо безпилотните возила да бъдат програмирани  по такъв начин, че безопасността да е по-важна от скоростта и удобството. Според научния сътрудник на IIHS Александра Мюлер "създаването на безпилотни автомобили, които управляват така добре, както и хората, само по себе си е голям проблем". Изводът от проучването на организацията се базира на опита от над 5000 катастрофи, по данни на полицията. Екипът на IIHS класифицира факторите, свързани с шофирането, които водят до ПТП-та, в пет категории:
-    Грешки на възприятието, като разсейване на шофьора, затруднена видимост, неспособност да се разпознае опасността;
-    Грешки на прогнозирането, когато водачите невярно оценяват дистанцията, скоростта на движение на другите транспортни средства или правят неверни предположения за поведението на другите шофьори;
-    Грешки на планирането и вземането на решения, като прекалено бързо или прекалено бавно шофиране, опасни маневри, агресивно поведение на пътя, неспазване на дистанция;
-    Грешки на реакцията, които включват неправилни или неадекватни маневри при у управлението на автомобила;
-    Недееспособност при управление под въздействието на алкохол или наркотици, при здравословни проблеми или при заспиване зад волана.
При проучването анализаторите залагат на това, че безпилотните возила биха избегнали факторите, свързани с възприятието или нетрудоспособността. ПТП-та по вина на грешките на възприятието съставляват 23% от общия брой пътни инциденти, а тези поради недееспособност — 10%. Тези инциденти биха били избегнати, ако всички транспортни средства на пътя бъдат самоуправляеми, макар че за това ще е необходимо безупречно работещи датчици и системи, които никога не излизат от строя. Останалите катастрофи могат да бъда предизвикани, ако автономните транспортни средства не бъдат специално програмирани така, че да избегнат другите типове грешки – на прогнозирането, решенията и реакцията. А това е сериозно предизвикателство, особено като се има предвид, че, например, грешките при планирането и вземането на решения са фактори за около 40% от ПТП-та.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив