29 Март 2024, 11:01 Днес (3) | Вчера (11)

Безработицата сред студентите у нас за първи път от седем години не надхвърля 4%

20 Декември 2018 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 декември 2018, 14:01

Най-висока степен на приложение на придобитото висше образование се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело

Безработицата сред студентите в страната за първи път от седем години насам не надхвърля 4 на сто в нито едно професионално направление. Това сочат данните от осмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. За поредна година най-висока степен на приложение на придобитото висше образование се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело, предаде БНР.
Данните потвърждават наличието на устойчива тенденция към подобряване на реализацията на завършилите към пазара на труда, но все още над 50 % от тях заемат позиции, които не изискват висше образование. Кадрите в туризма най-трудно намират работа по специалността си. Сред професионалните направления, в които студентите изкарват най-високи средни доходи, са компютърните науки, математиката и проучване и добив, добив и обработка на полезни изкопаеми.
Министърът на образованието Красимир Вълчев призова кандидат-студентите да се ориентират към специалностите Математика и Природни науки.
Рейтингът на университетите трябва да подпомага кандидат-студентите в избора им на бъдеща специалност.
Рейтинговата система дава ценна информация на студентите, като например, в кои специалности завършилите получават най-високи средни доходи или в кои направления има безработица. Системата сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научните изследвания, социално-битовите и административни услуги, престижа, както и реализацията на пазара на труда. От Министерството на образованието предупреждават студентите, че резултатите от класацията трябва да се използват само като начало на едно по-детайлно проучване на възможностите за обучение, предлагани от българските висши училища.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив