26 Май 2024, 23:22 Днес (0) | Вчера (0)

Безработните ще посещават бюрото по труда само веднъж месечно

25 Септември 2013 16:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2013, 16:12
Getty Images

Работодател, който е декларирал неверни данни и е получил минимална помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" занапред ще възстановява пълния размер на получените средства заедно със законната лихва

Министерски съвет одобри промените в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, които улесняват регистрирането на безработните, съобщи правителствената пресслужба. Вместо да се явяват веднъж за подпис и втори път за среща с трудов посредник в бюрата по труда, те ще се отчитат наведнъж един път в месеца, обясниха от Агенцията по заетостта.

Както досега безработните ще са длъжни да се явяват в бюрата на определени дати по график. Максималният период, в който това трябва да се случва е на два месеца, защото след него те отпадат автоматично от регистрацията и спират да се ползват от услугите на бюрото, казаха от АЗ. От трудовите си посредници ще научават дали има подходящи позиции и обучения за тях към момента, като всеки ще има изготвен план за действие. За да се улесни обмяната на информация между ведомствата пък, ще отпадне регистрацията на хартия за безработните.

В задълженията на консултантите вече ще е и това да информират за различните възможности хора, които не са регистрирани като безработни, но не учат и не работят. Те ще се идентифицират съвместно от министерствата на труда и социалната политика и на образованието.

Други промени в правилника, които бяха направени днес, са свързани с работотдателите, които участват по проекти за субсидирана заетост по ОП "Развитие на човешките ресурси". Уточнява се например, че ще се възстановяват разходите на работодателите, извършени по съставянето на договорите по проектите. 

Допълнени са също процедурите при кандидатстване и са регламентирани изискванията, на които следва да отговарят работодателите, обучаващите институции, както и хората които започват самостоятелна стопанска дейност. Работодател, който е декларирал неверни данни и е получил минимална помощ занапред ще възстановява пълния размер на получените средства заедно със законната лихва.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив