28 Март 2024, 16:01 Днес (10) | Вчера (12)

Бензиновите коли в ЕС ще могат превишават допустимите граници на замърсяване с 50%?

25 Октомври 2016 10:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2016, 10:37

Зад кулисите автопроизводителите са настоявали за 300% увеличение

Нова европейска регулация за автомобилите с бензинови двигатели ще позвои прескачането на ограниченията за емисии на токсични частици с 50 на сто. Това предвижда проект за регламент на ЕС, подкрепена от много от страните от ЕС, за което съобщи изданието Business Green, цитиран от GreenTech.bg.

Автомобилните производители са успели да прокарат свои законодателни вратички и удобно нормотворчесеко закъснение, твърди изданието, позовавайки се на "Guardian".

"С това нелепо предложение страните-членки на ЕС отново се опитват да се размият законите на ЕС, което ще коства ужасна цена откъм човешко здраве. Ние призоваваме Европейската комисия да се обърне към Европейския парламент и да обясни нещата по този въпрос,” каза Бас Айкхаут, евродепутат от "Зелените".

Фините прахови частици (PM) са най-големият причинител на около 600 000 случаи на преждевременна смърт в Европа всяка година – от свързани със замърсяването сърдечни и белодробни заболявания. Децата и възрастните хора са най-засегнати. Свързаните с това разходи достигат до 1,6 трилиона евро на година в Европа, според Световната здравна организация.

Въпреки че изгорелите газове от дизеловите и бензиновите двигатели са един от най-големите източници на емисии на частици, повечето страни-членки на ЕС подкрепят повишаването на лимитите за замърсяването в ЕС с около 50 на сто над законовия лимит, определен в регламента Euro 6. Зад кулисите автопроизводителите са настоявали за 300% увеличение, според проекта, видян от "Guardian”.

Проекторегламентът все още се обсъжда от страните-членки на ЕС. Автомобилната индустрия не се е отказала от надеждата да изтръгне допълнителни отстъпки преди окончателно решение на 7 декември.

Флоран Грелиер, инженер-специалист по чисти превозни средства в кампанийната група Транспорт и околната среда (T&E), казва пред "Guardian”, че се бои, че опитите а ЕС да подобри качеството на въздуха са "подвластни на автомобилната индустрия”.

"Това е петролгейт", казва той. "Освен ако Европейската комисия и правителствата не създадат строги процедури за изпитания, с които ад защитят индустрията от собственото й късогледство, в рамките на няколко години ще станем свидетели на това как високите нива на частици убиват стотици хиляди граждани преждевременно”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив