02 Май 2024, 13:00 Днес (7) | Вчера (0)

Берсани е готов да предложи новото правителство на Италия

06 Март 2013 15:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2013, 15:48
Под лиценза на creativecommons

Предложенията на Демократичната партия включват реформа в избирателния закон, намаляване на броя на депутатите, намаляване на данъка върху недвижимата собственост и антикорупционни мерки

Лидерът на Демократичната партия Пиер Луиджи Берсани, който има пълно мнозинство, но само в Долната камара на италианския парламент, каза, че е готов да предложи новото правителство на Италия. Той отново изключи възможността за съюз с коалицията център-дясно на бившия премиер Силвио Берлускони. Първи приоритет на страната ще бъде нейното измъкване от "клетката на строги мерки на икономии", посочи Берсани.

 

Предложенията на Демократичната партия включват реформа в избирателния закон, намаляване на броя на депутатите, намаляване на данъка върху недвижимата собственост и антикорупционни мерки.

Редица от тези мерки изглежда са "предназначени" да привлекат поддръжници за новото правителство от редиците на Движението "Пет звезди" на Бепе Грило (трета по сила партия след изборите), въпреки че лидерът на Демократичната партия продължава да отрича, че се опитва да "ухажва" Грило.

От своя страна агенция Ройтерс съобщи, че италианският президент Джорджо Наполитано обмисля да назначи ново правителство от технократи, което да бъде водено от премиер-неполитик, ако Берсани не успее да формира стабилно коалиционно правителство. Агенцията не цитира конкретно име, спрягано за евентуалния нов премиер на страната, но настоящият премиер Марио Монти не може да оглави и новото правителство от технократи, тъй като той се включи в политиката и участва в предсрочните италиански избори с центристка коалиция, оставайки на почетното четвърто място.

Финансовите пазари остават напрегнати около следизборната политическа криза, но може да останат "удовлетворени", докато на хоризонта не се появяват предсрочни избори и докато Берлускони няма да участва в новото правителство на страната.

При всяко едно положение политическият хаос в Италия вероятно ще продължи поне до втората половина на март.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив