28 Март 2024, 22:47 Днес (11) | Вчера (12)

Бившият директор на Земеделската банка в Гърция изнесъл 8 млн.евро в чужбина

06 Август 2012 12:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2012, 14:38

Повечето гръцки банкери закупиха луксозни имоти в Лондон

 

Бившият изпълнителен директор на Земеделската банка на Гърция АТЕ Теодорос Пандалакис призна, че той е банкерът, който през 2011 година е изнесъл в чужбина 8 милиона евро. Случаят бе докладван в парламента от управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос. Пандалакис обаче твърди, че парите му са законни, върху тях са платени данъци и сумата е използвана за закупуването на недвижима собственост в Лондон. През последните две години повечето гръцки банкери и корабни магнати закупиха луксозни имоти в Лондон, за да изтеглят парите си от борещата се за оцеляване гръцка банкова система. Трансферите са документирани от Банката на Гърция и предадени на данъчните власти, припомня GRReporter. Теодорос Пандалакис в момента се намира на вилата си в егейския остров Парос и отказва всякакъв коментар. В края на август бившият банкер ще трябва да се изправи пред икономическата комисия на парламента, за да даде обяснения по случая. “Никой не твърди, че има нещо незаконно в случая. Но със сигурност има нещо неморално, тъй като трансферът е осъществен в момент, в който Пандалакис е бил изпълнителен директор на голяма държавна банка в период на икономическа криза”, коментира пред вестник Financial Times банкер, пожелал анонимност. 
Бившият директор на заплашената от банкрут Земеделска банка напусна поста си, когато здравата част на банката бе купена за 95 милиона евро от банка Пиреос - четвъртата по големина частна банка в Гърция. Теодорос Пандалакис беше голям противник на сделката по “приватизацията” на АТЕ. Гръцкото правителство обаче бе поставено под огромен натиск от надзорната тройка да избере дали да приватизира несъстоятелната финанова институция или да я остави да фалира. Кабинетът избра първата възможност. 
При управлението на Пандалакис Земеделската банка отпусна кредити на стойност 150 милиона евро на двете големи гръцки партии Нова Демокрация и ПАСОК, които и до момента не се обслужват. Пак по негово нареждане банката е отпуснала още 130 милиона евро на застрахователната си компания за изплащането на еднократни обезщетения при пенсиониране.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив