11 Май 2024, 05:38 Днес (0) | Вчера (10)

Бившият шеф на ВМА Стоян Тонев зам.-кмет в Столична община, поема здравния ресор

24 Януари 2014 11:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2014, 12:34
Булфото

До момента за здравеопазването и социалните дейности отговаряше Албена Атанасова. Тя няма да бъде уволнена

Бившият началник на Военно-медицинска академия (ВМА) генерал Стоян Тонев става зам.-кмет на София. Предложението е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, като  предстои то да бъде одобрено от Столичния общински съвет, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Така през втория мандат на Фандъкова заместниците й се увеличиха близо два пъти от петима на осем, а Столична община се превърна в приют за бивши кадри на ГЕРБ, които изпаднаха от властта след идването на правителството на БСП, ДПС и Атака.

Бившият шеф на ВМА Стоян Тонев ще поеме общинското здравеопазване и социалните дейности.Той ще отговаря за АГ болниците "Шейново" и "Света София", както и за четирите градски многопрофилни лечебни заведения. Освен това под негово ръководство ще са и всички 25 ДКЦ-та (бившите поликлиники), медицинските центрове, четирите болници за долекуване и рехабилитация и кожно-венерическия диспансер.

В ресора на ген. Тонев ще са и грижите за всички домове за деца и възрастни хора, както и за дневните центрове за хора с увреждания.

Стоян Тонев е ръководил ВМА 12 години и е считан за един от най-добрите мениджъри в здравеопазването са аргументите да бъде предложен на поста.

Столичната общи ще отдели над 35 млн. лева за здравеопазване и около 31 млн. лв. за социални дейности през тази година. Това е заложено в проектобюджета на общината, който предстои да бъде одобрен на 6 февруари от Столичния общински съвет.

До момента за здравеопазването и социалните дейности отговаряше Албена Атанасова. Тя няма да бъде уволнена, уточниха от пресцентъра на Столична община. Атанасова ще продължи да отговаря за хората с увреждания.

При избора й за кмет през 2009 г. Фандъкова имаше само петима заместници, всичките наследени от времето на Бойко Борисов, когато беше кмет. Това бяха Юлия Ненкова с направление "Законност, координация и контрол", Ирина Савина, която отговаря  за инвестиции и строителство, Любомир Христов с ресор "Транспорт и транспортни комуникации" и Мария Бояджийска, която отговаря за екологията.

Първоначално зам.-кмет по финансите беше Минко Герджиков, но той подаде оставка след скандала с новото райониране на София за плащането на местните данъци и такси, което така и не беше въведено. Така на негово място по предложение на Фандъкова беше назначен Дончо Барбалов.

В началото на 2012 г. бившият зам.-министър на културата в правителството на ГЕРБ Тодор Чобанов стана зам.-кмет на с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости". Това стана след като Чобанов напусна оглавяваното от тогавашния министър Вежди Рашидов ведомство без да бяха посочени официални мотиви.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив