24 Май 2024, 22:24 Днес (1) | Вчера (10)

Бизнес климатът отново тръгна надолу

28 Март 2013 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 март 2013, 12:14
Под лиценза на creativecommons

Общият показател на бизнес климата през март 2013 г. бележи намаление спрямо нивото си от предходния месец с 1.8 пункта поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, според данни на НСИ

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 1.2 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им по отношение на бизнес състоянието и производствената активност през следващите месеци се подобряват. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им въздействие. По-голямата част от мениджърите не предвиждат промяна в равнището на продажните цени през следващите три месеца. 

През март съставният показател "бизнес климат в строителството" намалява с 0.7 пункта поради изместване на мненията на строителните предприемачи за очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото". Очакванията им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-резервирани. Несигурната икономическа среда продължава да e най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в бранша, следвана от финансовите проблеми и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. 

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 5.3 пункта спрямо февруари поради по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са също по-умерени. През март анкетата отчита засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене" (с 16.4 пункта), който измества затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени търговците на дребно не предвиждат увеличение през следващите три месеца. 

През март съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва приблизително равнището си от предходния месец. Прогнозите на мениджърите по отношение на развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите месеци се подобряват. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията. 

През последния месец се отчита засилване на отрицателното влияние и на факторите "слабости в икономическото законодателство" и "финансови проблеми". По отношение на продажните цени в сектора на услугите по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив