02 Май 2024, 23:43 Днес (13) | Вчера (0)

Бизнес климатът се подобрява предколедно

28 Ноември 2014 13:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2014, 11:59

Приближаването на коледните и новогодишните празници подсилва оптимизма на търговците на дребно и на фирмите от сферата на услугите за увеличаване на продажбите

Благодарение на това и подобреното състояние на строителните компании през ноември 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец, за пръв път след пет месеца спад. 

Несигурната икономическа среда обаче продължава да създава пречки пред бизнеса и затова предприемачите във всички сектори на икономиката не планират увеличение на цените, съобщи Националният статистически институт.  

Показателят за търговията на дребно нараства със 7.5 пункта спрямо октомври заради подобрените оценки на търговците за сегашното състояние на фирмите им и очакванията за повече продажби с наближаването на празниците. Затова те планират и повече поръчки към доставчиците през следващите три месеца.

Едновременно с това според тях негативното влияние на недостатъчното търсене се засилва, а икономическата несигурност се задълбочава. 

Бизнесклиматът в строителството се подобрява с 2 пункта спрямо октомври най-вече заради положителните оценки, които предприемачите дават за сегашното състояние на компаниите си. Те не очакват строителната активност да се запази с приближаването на зимата, увеличава се и броят на клиентите им със забавяне на плащанията.  

Основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми. 

Спадът в промишлеността е с 1.9 пункта заради песимистичните прогнози за развитието на индустриалните компании през следващите шест месеца и намаляващите поръчки. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. 

Бизнесклиматът в сектора на услугите се влошава с 2.8 пункта поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им са, че търсенето на услуги ще нараства.  Това е и единственият сектор, в който се увеличава негативното влияние на фактора "слабости в икономическото законодателство". 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив