20 Април 2024, 18:00 Днес (0) | Вчера (10)

Бизнескливатът продължава да се подобрява през юли

28 Август 2015 12:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2015, 12:24
Под лиценза на creativecommons

През юли бизнесклиматът се подобрява, сочат оценките на мениджърите от промишлеността и търговията на дребно. Строителните предприемачи и работещите в сферата на услугите смятат, че няма нито подобрение, нито влошаване спрямо, съобщи Националният статистически институт

След два поредни месеца спад повишението на показателя за месец е с 1.3 пункта като в промишлеността е с 2.1 пункта, а в търговията на дребно - с 3 пункта. 

Несигурната икономическа среда остава най-същественият проблем за бизнеса, но в промишлените компании този месец набира сила и ново затруднение - слабостите в икономическото законодателство, сочи анкетата. Проблемът е посочен на второ място от анкетираните бизнесмени и измества по-назад по значимост недостътачното търсене и финансовите проблеми. 

Шефовете на индустриални компании са подобрили за месец оценките си за сегашното състояние на дружествата си. По тяхно мнение производствената активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Търговците на дребно също са оптимистични за сегашното състояние на фирмите си, леко се подобряват оценките за продажбите през последните три месеца, а с това и прогнозите за следващите три. Основните трудности са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им влияние. 

Строителната активност се запазва през юли спрямо юни, а очакванията в бранша са, че това ще продължи и през следващите месеци. Освен несигурната среда предприемачите сочат като пречки конкуренцията и финансовите проблеми.

Търсенето на услуги намалява през юли, а това кара мениджърите от компаниите в този бизнес да са резервирани в очакванията си за следващото тримесечие. Конкуренцията и недостатъчното търсене са основното им затруднение. 

Във всички сектори не се очаква увеличение на цените през следващите три месеца. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив