28 Март 2024, 10:21 Днес (3) | Вчера (12)

Бизнесмените гледат по-оптимистично през февруари

27 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Общият показател на бизнес климата се покачва с 2.1 пункта спрямо януарското си равнище поради по-благоприятната стопанска конюнктура в строителството, търговията на дребно и в сектора на услугите според данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се покачва с 2.1 пункта спрямо януарското си равнище поради по-благоприятната стопанска конюнктура в строителството, търговията на дребно и в сектора на услугите  според данните на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през февруари пада с 5 пункта в сравнение с месец назад, поради понижените оценки на стопанските ръководители за настоящото и очакваното бизнес състояние на предприятията според бизнес анкетите на НСИ.

Балансът на оценките за настоящата производствена активност е с 2 процентни пункта под равнището на януари. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки от страната и чужбина се оценява като по-ниска.

Съставният показател "бизнес климат" през месец февруари се покачва с 18 пункта спрямо миналия месец, в резултат на подобрените очаквания за бизнес състоянието на строителните предприемачи през следващите 6 месеца.

През последния месец строителната активност продължава да се оценява по-благоприятно от строителните предприятия, като последните изпитват по-малко финансови проблеми.

През февруари 2004 г. съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" покачва равнището си от миналия месец с 1.1 пункта. Бизнесанкетите на НСИ отчитат възходяща тенденция в очакванията на търговците на дребно за продажбите. По отношение на поръчките към доставчиците търговците на дребно също предвиждат увеличение.

През февруари 2004 г., в сравнение с януари, съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се покачва с 1.1 пункта, поради подобряване на оценките за очакваното бизнес състояние в сектора на услугите.

По-оптимистични са и мненията по отношение на оценките за настоящото и очакваното търсене на услуги и очакваното наемане на работна сила.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив