03 Май 2024, 17:06 Днес (0) | Вчера (13)

Бизнесът в България е изправен пред умерен риск от корупция, сочи изследване

13 Ноември 2014 15:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2014, 14:09
Под лиценза на creativecommons

В България се наблюдава умерен риск от корупция и търсене на подкупи от администрацията, сочи пилотното изследване Trace Matrix, разработено от TRACE International и RAND Corporation

Основната цел на новия индекс е да предоставя на бизнеса информация за риска от търсене на подкупи и други форми на корупция.

България се класира на 37 място от общо 197 държави, като сходен резултат постигат Испания, Барбадос и Перу. Trace Matrix се основава на четири основни индикатора – регулаторна тежест, антикорупционно законодателство, прозрачност на администрацията и роля на гражданското общество.

Най-нисък резултат България постига при регулаторната тежест и взаимодействието на бизнеса с администрацията. Авторите на изследването отбелязват, че на бизнеса често се налага да се съобразява с регулаторни изисквания, а рискът от търсене на подкупи от чиновниците е "умерен".

По останалите индикатори страната получава добри оценки – антикорупционното законодателство и прилагането му е "добро", същото важи и за прозрачността на администрацията и правителството. Според авторите на изследването гражданското общество в България е в състояние да упражнява контрол върху действията на публичната администрация.

В контекста на останалите държави от Европейския съюз България има среден резултат – водещите икономики на ЕС постигат значително по-добри резултати, например Ирландия (1 място), Швеция (5) и Германия (9). Повечето от новоприсъединените членки на ЕС се класират доста по-ниско – Румъния е на 83-о място, Словакия на 56-о, а Чехия – на 52-ро.

Trace Matrix се оглавява от държави, които традиционно постигат добри резултати в изследванията на качеството на бизнес средата, регулаторната тежест и прозрачността на администрацията – на челните места са Ирландия, Канада, Нова Зеландия и Хонконг. На дъното пък застават Нигерия, Йемен и Ангола, при които изследването посочва, че държавната намеса в бизнеса е голяма, а рискът от корупция – висок.

Целта на новия индекс е да запълни информационен дефицит, от който бизнес лидери се оплакват от години – данни за тежестта на администрацията, процедурите и нуждата от даване на подкупи при навлизане на нови пазари. Класацията е основана както на нови данни, така и на съществуващи индекси, например Индекса за възприемане на корупцията, публикуван от Transperancy International.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив