25 Април 2024, 06:44 Днес (0) | Вчера (12)

Бизнесът в индустрията и строителството запазва оптимизма си през февруари

28 Февруари 2014 11:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2014, 11:24

И през февруари мениджърите остават оптимистично настроени за бизнеса си, показват данните на Националния статистически институт за стопанската конюнктура през отиващия си месец

Така според резултатите от проведените анкети през втория месец на годината общият показател за бизнесклимата запазва нивото си от януари. В същото време по-оптимистично настроени са работещите в промишлеността и строителството докато в търговията на дребно и сектора на услугите има намаление на показателя в сравнение с равнището му през януари. Цените при всички не се очаква да се повишат.

В промишлеността показателят се повишава с 1.5 пункта спрямо януари, но в същото време настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, докато в очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение.

Най-сериозните пречки за развитието на бизнеса в бранша продължават да са свързани с несигурната икономическа среда (посочена от 54.7% от предприемачите в сектора) и недостатъчното търсене от страната, посочени от 42.4% от мениджърите.

Цените на промишлената продукция се очаква през следващите месеци да останат непроменени.

С приключването на зимата очаквано в строителството настъпва оживление. Така за следващите шест месеца предприемачите в сектора са с подобрени очаквания, което повишава показателят за бизнес климата с 2.7 пункта в сравнение с януари.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основен негативен фактор в строителството, но през февруари неговото въздействие отслабва, са посочили в анкетата предприемачите. Те очакват цените им да се запазят на сегашното си равнище през следващите три месеца.

През следващата половин година търговците на дребно влошават очакванията за бизнеса си, но в същото време през следващите три месеца те очакват продажбите и поръчките към доставчиците да са по-добри от сега. Причина за негативизма в бранша е засиленото влияние на конкуренцията в бранша, посочват мениджърите. Той засенчва проблема с несигурната среда и недостатъчното търсене.

За разлика от януари, когато предприемачите в сектора на услугите бяха силно оптимистично настроени заради очакването, че силно ще нарасне търсенето, през февруари оценките им са напълно различни. Те се резервирани в оценките си за настоящото търсене и съответно състояние на предприятията им като пренасят оптимизма си за през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, като през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното им въздействие. И в този сектор не се очаква повишение на цените. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив