23 Април 2024, 09:46 Днес (1) | Вчера (13)

Бизнесът влиза в "алгоритмични войни"

05 Юли 2016 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2016, 12:21

Компаниите, които не могат да се подготвят за епохата на конкуренция с алгоритми, рискуват да загубят пазарни позиции, предупредиха анализаторите от Gartner

За да бъдат конкурентоспособни и да растат, компаниите трябва за използват най-добрите алгоритми за управление на бизнеса. В противен случай ще загубят позиции на пазара, според нов доклад на анализаторската компания Gartner, цитиран от TechNews.bg.

Цифровите технологии и появата на мощни центрове за данни в малки и дори средни компании направиха възможно създаването на алгоритми, които автоматизират бизнес процесите. Отчитайки тази тенденция, анализаторите въведоха понятието "алгоритмичен бизнес”.

Gartner смята, че мениджърите и ИТ специалистите са длъжни да изучават използването на различни алгоритми и да оценят тяхната актуалност за бизнеса на своите компании. Организациите, които не могат да се подготвят за епохата на конкуренция с алгоритми, рискуват да загубят.

Развитието на умните изчислителни машини и достъпността им за повечето организации се явяват един от ключовите фактори за влизане на алгоритмичната арена, коментира Gartner. Секторът на търговията отдавна използва бизнес анализ и алгоритми за повишаване на ефективността на работа. Много анализатори смятат, че алгоритмите, които автоматизират ценообразуването и мърчандайзинга, скоро ще станат най-ценните активи в търговията на дребно.

ИТ инфраструктурата на компаниите, която днес се използва за изпълнение на ограничен брой задачи, потенциално може да стане инструмент за пускане на алгоритмичния бизнес, смятат още анализаторите.

И в момента алгоритмите са силно застъпени в много отрасли и бизнес сегменти. Така например, в HR отделите алгоритми оценяват бързо пригодността на кандидатите за работа на определени длъжности. В бъдеще алгоритми ще разпределят натоварването с отчитане на способностите и работния график на служителите. В здравеопазването пък алгоритми помагат да се повиши качеството на грижите за болните и да се намали смъртността на пациентите.

Съвременните технологии – корпоративни центрове за данни, облачни системи за съхранение, бизнес анализи и други елементи на цифровия бизнес – вече трансформират комерсиалната дейност, отбелязва Gartner. Алгоритмичният бизнес създава още една възможност, въпреки че ще се появят нови психологически бариери, свързани с това, че компютрите ще взимат все по-сложни и важни за пазарната ситуация решения.

Ефективността на алгоритмичния бизнес ще зависи от качеството на данните и надеждността на системите за съхранение и резервно копиране, които захранват алгоритмите с информация за взимане на решения. Ето защо проектирането на ИТ инфраструктурите и опитът в работата с цифрови технологии придобиват все по-голямо значение за дългосрочното развитие на бизнеса, заключава анализът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив