10 Май 2024, 09:31 Днес (1) | Вчера (10)

Бизнесът запазва оптимизма си четвърти поред месец

29 Април 2014 13:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2014, 13:46

И през април общият показател на бизнес климата се покачва, показват данните на Националния статистически институт (НСИ)

Повишението спрямо март е с 1.7 пункта, което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Най-значимо е повишението на показателя в строителния сектор - с 6.8 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Логичната причина за това е, че по това време на годината строителните дейности се активизират.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период в сравнение с три месеца по-рано - 5.2 месеца при 4.8 за януари, посочват и от НСИ. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители за новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша.

Ръстът на показателя в промишлеността е по-скромен - с 1.4 пункта в сравнение с март. Това се дължи на позитивните очаквания на предприемачите в сектора за следващите шест месеца. Според тях настоящата производствена активност се запазва, а в очакванията за дейността в отрасъла през следващите месеци се наблюдава известен оптимизъм, който обаче е по-умерен в сравнение с предходната анкета. Средното натоварване на мощностите през април е с 1.3 пункта под нивото от януари и достига 69.5%.

Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, посочени съответно от 53.6 и 44.3% от мениджърите. Те очакват цените на продуктите им леко да се повишат през следващите три месеца.

Още по-малък е ръстът на показателя в търговията на дребно. Той нараства през април с 0.8 пункта в сравнение с март. Търговците са по-големи оптимисти за продажбите си през следващите шест месеца, но са по-умерени в оценките си за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията. На този фон не се прогнозира ръст в цените.

Мениджърите в сектора на услугите остават единствените песимисти през месеца заради настоящото състояние на предприятията им. По тази причина показателят за бизнес климата намалява с 1.8 пункта. Оценките за търсенето на услуги през следващите три месеца обаче продължават да се подобряват.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. В сектора на услугите не се очаква повишение на цените.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив