09 Май 2024, 02:58 Днес (0) | Вчера (10)

Бизнесът и синдикатите предлагат актуализация на бюджета с дефицит от максимум 3%

01 Октомври 2014 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2014, 12:47

Социалните партньори искат служебното правителство да предложи друг проект за актуализация на бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа предложението на правителството за актуализация на държавния бюджет и на Здравната каса. Като цяло се залага нов държавен дълг в размер на 4,5 милиарда лева, както и достигане на дефицита до 4 процента от прогнозния БВП. Също през актуализацията министерства и ведомства получават 448 милиона лева, които в момента не са налични. Без обезпечение се оказват увеличените заплати в МВР, месечните социални помощи и добавки. Липсват пари за зимно почистване на пътища, планирани държавни доплащания в земеделския сектор. 100 милиона лева се предвиждат допълнително за Националната здравна каса, предаде БНР.

Проблемът с КТБ и банковата стабилност също е разчетен за решаване чрез поемането на допълнителния дълг и подсигуряване на финансов буфер.

Бизнесът и синдикатите са резервирани към предложенията и предлагат на служебното правителство да оттегли проекта за актуализация на бюджета и да подготви друг, в който бюджетният дефицит да не е повече от 3 процента.

Като радикална определят подготвената актуализация социалните партньори в общата си декларация, която ще бъде представена в рамките на заседанието по-късно и смятат, че евентуална корекция би следвало да отрази основни политики на новото правителство и парламента.

Настоява се да бъде представен анализ за бюджета за деветмесечието и да се даде отговор на въпроса колко е фискалният резерв и държавният дълг.

Финансовият министър Румен Порожанов представи подготвените параметри и частично, преди да са взели думата социалните партньори, отговори на част от неяснотите. 8,2 милиарда лева, според него, е резервът. Парите обаче служат за покриване на дефицита от 1,4 милиарда лева и плащанията по външния дълг от 1,7 млрд., които трябва да се направят до края на януари, както и да се покрие дефицитът в НОИ от около 800 милиона лева, с които да се платят пенсиите през януари. Чрез актуализацията правителството иска да даде на МВР за по-високи заплати до 127 милиона лева, а за социални помощи и заплати на заетите по субсидирана заетост - до 50 милиона лева.

Голям проблем е заложен и в бюджета на държавен фонд "Земеделие", според Порожанов. Парите за тази година са равни на миналогодишните, но са правени по-високи разходи  за националните доплащания.

Бяха предоставени 40 милиона повече за тютюнопроизводителите, като субсидия, и бяха платени 30 милиона лева национални доплащания на площ над директните плащания, които така или иначе съвсем не са малки като ресурс, който се предоставя, и всъщност през месец октомври и през месец ноември, когато се изплащат националните доплащания в овцевъдството и в говедовъдството, където почти всяка година размерът е около 60-65 милиона лева, в момента там има една голяма нужда, обясни финансовият министър Румен Порожанов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив