19 Май 2024, 22:05 Днес (0) | Вчера (0)

Бизнесът иска дискусия за пенсионните фондове

26 Април 2016 09:06 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2016, 09:09

Дефицитите във фондовете може да се попълват само от вноските, каза министър Горанов

Всякакви промени, отнасящи се до пенсионните фондове, следва да бъдат дискутирани след приключване на стрес-тестовете им. Това гласи позиция на БСК във връзка с представени от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), пише в. Стандарт. Промените предвиждат след като човек придобие право да получава пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ), натрупаните пари по личната му партида да влизат в обща сметка. Целта на формирането на този пул (резерви) е да се споделя рискът между всички осигурени във фонда при изплащане на пожизнени пенсии. Промените в КСО трябва да са следствие от задълбочено обсъждане, отбелязват от БСК.

"В момента тече обществено обсъждане, каквато теза надделее, тя ще намери отражение в окончателния вариант", коментира министърът на финансите Владислав Горанов. "Темата с елемента на солидарност във втория стълб е свързана с това, че е трудно да се уцели моментът, в който индивидуалната партида по втори стълб на даден пенсионер ще бъде изчерпана. Може да се окаже, че средствата по неговата партида са изчерпани в рамките на неговия живот, докато е пенсионер. Това поражда въпроса откъде да се осигури ресурс, който не е по неговата индивидуална партида. Този ресурс би могъл да се осигури от създаването на резерви в пенсионните фондове, които обаче отново са за сметка на вноските", коментира министърът. Според него дефицитите във втория стълб могат да се попълват само от източници, с които той се формира, тоест от вноските на хората. "Това е реален проблем и той не се е проявил още само защото още не се изплащат средства по втория стълб. Възможно е, ако сега не се промени законът, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер да е изчерпал индивидуалната си партида и тогава неговите синове и дъщери ще трябва му плащат пенсията", обясни финансовия министър.

С новите правила се въвежда т.нар. пул, което не променя капиталовия принцип на пенсионното осигуряване и пенсиите ще се определят на базата на натрупаните суми по индивидуалните партиди, коментира пред БНР Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове. "Изключва се всякаква възможност вноски на хората, които са в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които вече са в пенсионна възраст", заяви тя и посочи, че няма никакъв солидарен елемент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив