29 Март 2024, 07:21 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът иска оставката на социалния министър, Бисер Петков отговори

18 Октомври 2017 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 октомври 2017, 16:36
МТСП

Работодателите обвиняват министъра, че не е съгласувал с тях увеличението на минималните осигурителни прагове и на минималната работна заплата; той отхвърля обвинението

Бизнесът поиска оставката на социалния министър Бисер Петков заради заложеното за догодина административно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9 процента и вдигането на минималната работна заплата с 50 лева, предаде Дарик.

В писмо до Петков работодателските организации заявяват, че тези предложения, разписани в проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване, не са консултирани с тях като представители на работодателите в България. От бизнеса определят действията на социалния министър като стъпка срещу социалния диалог и демонстрация на отказ да се изпълни европейската препоръка за актуализация на минималната заплата след приемане на механизъм.
 
В края на миналата седмица от Асоциацията на индустриалния капитал предупредиха, че ако социалният министър Бисер Петков удържи на обещанието си за административно увеличаване на минималните осигурителни прагове за догодина, бизнесът ще реагира остро. Васил Велев припомни, че миналата година заради отказа на работодателите не е имало преговори за тези прагове и без намеса на държавата доходите са нараснали.
 
"Средният осигурителен доход е нараснал с 6 на сто при ръст на праговете от 2.5 процента. Според синдикатите трябваше да се срине, а всъщност приходите в НОИ са нараснали с 14 на сто", каза Велев.

В писмото до министър Бисер Петков от бизнеса посочват, че минимални осигурителни прагове по професии и икономически дейности не се прилагат в нито една друга държава членка на ЕС. Организациите обръщат внимание също на заложеното вдигане на вноската за пенсия при първоначално заявени намерения за отказ от увеличаване на данъчната тежест, както и на административното вдигане на минималната пенсия, което не е обвързано с осигурителния принос и нарушава принципите на пенсионния модел у нас.

Заради официално внесените и неконсултирани със социалните партньори предложения за увеличаване на праговете и на минималната заплата, работодателите настояват за незабавното оттегляне на Бисер Петков от поста социален министър.


Министър Бисер Петков излезе с позиция по писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели. "Категорично опровергавам твърдението, че решението ми за административно определяне на минималните осигурителни доходи за 2018 г. не е консултирано с национално представителните работодателски организации. Припомням, че МТСП спази процедурата по договаряне на МОД като чрез насоките по договаряне социалните партньори бяха информирани за основните параметри за бюджетната прогноза за 2018 г., където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата /МРЗ/. Преговорите не се състояха поради отказа на работодателите да участват в тях. За да насърча социалния диалог, извън утвърдената процедура, лично в качеството ми на министър организирах 3 срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите отказаха да участват, с изключение на Българска браншова камара – Машиностроене, се казва в писмото на социалния министър.

"На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 28 септември т. г. информирах членовете за намерението да определя административно нарастване на МОД с 3.9% (процентът е определен в съответствие с прогнозата за нарастване на БВП за 2018 г.). Съгласно Кодекса за социално осигуряване в качеството ми на министър на труда и социалната политика съм длъжен да определя МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). В изпълнение на това задължение внесох предложение, което да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НОИ. Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, тепърва ще се обсъжда със социалните партньори в НСТС, след което ще бъде внесен в Министерския съвет."
По отношение на минималната работна заплата бих искал да уточня, че МТСП все още не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на МС за определяне на размера й за 2018 г., завършва писмото на министър Петков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив