20 Април 2024, 05:02 Днес (0) | Вчера (10)

Бизнесът иска още камери, а не повече полицаи

12 Април 2016 09:18 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2016, 09:20

В челните редици сме по разходи за сигурност и като брой служители на МВР на глава от населението, а по резултати сме на опашката

Нужни са повече камери, а не полицаи. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъди проектът за промени в Закона за МВР, пише в. 24 часа.

В челните редици сме по разходи за сигурност и като брой служители на МВР на глава от населението, а по резултати сме на опашката, заяви той.

"Нямаме нужда от полицаи, които ни пазят заради 20-те заплати обезщетение при пенсиониране. Може да се яви някой, който да даде 21, за да не ни пазят”, каза още Велев. Така той реагира на протеста на синдикатите срещу намаляването на 20-те заплати при пенсиониране за служителите, които тепърва ще се назначават в системата.

Не се изживяваме като паразити, неуважението е неразбираемо, отговори му Илия Кузманов от синдиката на служителите в МВР. Синидикатът протестира и срещу намаляването на отпуска от 30 на 25 дни. Това се прави след анализ - повече от 6 млн. лв. са изплатени за година за неизползван отпуск, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев.

"Надявам се, че промените, които бяха коментирани на вътрешната комисия, ще бъдат възприети и няма да се промени цялостната философия, която е заложена в законопроекта за МВР”, каза по същото време в Благоевград шефът на комисията по вътрешна сигурност на НС Цветан Цветанов. Миналата седмица комисията не прие закона. ГЕРБ гласува "за”, партньорите - "против” и "въздържал се”.

Цветанов е разговарял след заседанието с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и вчера увери, че някои от предложенията на парламентарните сили ще бъдат взети под внимание.

Като безспорни текстове той посочи възможността лица по трудово правоотношение да охраняват обекти, които са на полицейските районни управления. "Веднага може да се осигури ресурс от 500 човека, които да бъдат в помощ на охраната на обществения ред”, каза Цветанов. Той похвали ексминистър Веселин Вучков за общественото обсъждане през 2015 г. на предложението за пътна карта за реформите в МВР. "Вече се прилага чл. 142, съгласно който първа категория остават само служителите, които са от полицията, жандармерията, Гранична полиция и пожарникарите”, добави Цветанов.

Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев даде да се разбере, че хората му биха подкрепили Бъчварова. Той съобщи, че му предстои среща "с онази тази част от ръководството на ГЕРБ, която иска реформата, но среща съпротива от по-силната част”. (24часа)

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив