24 Април 2024, 00:22 Днес (0) | Вчера (6)

Бизнесът иска по-гъвкаво трудово законодателство

13 Май 2016 09:05 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2016, 01:07

Болнични се ползват като допълнителен отпуск, алармират мениджъри

За по-гъвкаво трудово законодателство, което да позволява по-лесното назначаване и освобождаване на работна ръка, настояват работодатели. Проблемът ще бъде поставен по време на националната дискусия "Да! На българските региони", която се провежда днес в Пловдив. Организатори са в. "Стандарт" и КРИБ. "В момента има асиметричност в тези отношения, фирмите не могат да освобождават служители по целесъобразност, реално държавата определя кой да работи в частните дружества и по този начин контролира как фирмите си инвестират парите", казва Роди Дервишев, собственик на ИТ фирмата Sibiz, който ще участва в дискусията. Бизнесът е недоволен и от твърде дълго продължилата мярка работодателят да плаща първите три дни от болничните на работниците. "Фирмите покриват болнични, които се ползват реално като допълнителен отпуск и това води до намаляване на производителността", казва Дервишев. Прекалено дългите платени почивни дни по празниците, заради сливанията им със съботите и неделите, също нарушава работния процес и води до загуби за много фирми. Работодателите предлагат да се въведе по-гъвкава схема, при която държавата да определя броя платени празници, а фирмите сами да решават кои да бъдат, предлага Роди Дервишев.
По време на форума ще бъдат обсъдени и възможностите за нови финансови стимули за фирмите, които инвестират. Финансови стимули трябва да се въведат и за фирмите, които провеждат научно-развойна дейност с университетите или инвестират в повишаване на квалификацията на специалисти с бакалавърско и магистърско образование, смятат участници във форума.
В "Да! На българските региони" участие ще вземат Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента, депутатите Петър Кънев и Делян Добрев, Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и Симеон Дянков, бивш министър на финансите. На форума ще бъдат обсъдени възможностите за икономически растеж в Пловдивския регион, шансовете, които дава за бизнеса Планът Юнкер, предимствата и предизвикателствата пред Тракия икономическа зона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив