19 Април 2024, 23:22 Днес (10) | Вчера (11)

Бизнесът натиска за поправка в закон, удрящ по борсата

11 Март 2015 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2015, 15:29

С открито в писмо редица организации поискаха новите разпоредби и глобите за неизпълнение в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) да не важат при търговия с акции на публични дружества.

С открито в писмо до българските институции, Европейската комисия и представителите на чужди дипломатически мисии у нас Българската стопанска камара, БФБ, АИКБ, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, КРИБ, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) поискаха новите разпоредби и глобите за неизпълнение в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) да не важат при търговия с акции на публични дружества.

Новите разпоредби и глобите за неизпълнение в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) създават непреодолим проблем пред публичните дружества, регистрирани на Българската фондова борса (БФБ), което ще доведе до намаляване на техния брой и пазарната им капитализация, както и до ограничаване на възможностите на българския бизнес за свободно набиране на капитал през капиталовия пазар. Подобно действие ще подкопае доверието на инвеститорите към българските институции и ще доведе до трайното им оттегляне от страната. Опасни и с дългосрочен негативен ефект за инвестиционния климат в България, фиска и гражданите са загубите, които ще понесат пенсионно-осигурителните дружества, които традиционно инвестират част от средствата си в акции на компании на БФБ. В момент, в който България страда от намаляващи преки чуждестранни инвестиции и взима заеми, дългосрочният инвестиционен ресурс на българските пенсионните дружества ще бъде принудително насочен към чуждестранни ценни книжа.

Те за пореден път обръщат внимание върху разпоредбите, забраняващи  притежаването на земеделски земи от търговски дружества, чиито съдружници или акционери са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим или са физически или юридически лица от страни извън ЕС. Глобите, които застрашават бизнеса, са в размер на 100 лв./декар от притежаваната земя, а при повторно нарушение санкцията е в троен размер.

Проблемът за публичните дружества произлиза от факта, че техните акции са свободно прехвърляеми и мениджърите на самото дружество  няма възможност да проверява или да контролира кой купува акциите му. 

Организациите, подписали писмото, настояват ограниченията да не се прилагат за публични дружества, чиито акции се търгуват: 

на регулиран пазар в държава-членка на ЕС или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство,

на пазар, включен в списъка по Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране. 

Ограниченията да не се прилагат и когато дружествата и техните акционери са разкрили изискуемата информация, в т.ч. за дялово участие по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и действащото законодателство. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив