24 Април 2024, 22:13 Днес (12) | Вчера (6)

Бизнесът обвини министерството на туризма в бездействие

23 Септември 2015 11:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2015, 10:47
Булфото

В писмо, с копие до вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, представители на бизнеса обвиняват ръководеното от Николина Ангелкова Министерство на туризма в бездействие

Това ще доведе до загуби на средства за България от приключващия програмен период 2007-2013 г.

Става въпрос за обществени поръчки за близо 1 млн. лв., които са спрени още в началото на август месец. Ситуацията остава непроменена и днес, макар преди месец и половина от Министерство на туризма да отговориха, че действията им са в рамките на закона и забавяне няма.

Писмото, с което се сигнализира за проблема, е подписано от Лидия Писарска и се отнася до обявената през март от туристическото ведомство обществена поръчка за "Извършване на аналитични и методологични дейности във връзка с участието на Република България на специализирани борси и изложения и организиране на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции”, която е на стойност от 120 000 лв., с ДДС. 

По същото време е обявена и обществена поръчка за "Проучване чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари”, която е на стойност от 903 600 лв., с ДДС. И двете поръчки се финансират по Оперативна програма "Регионално развитие”, чийто Управляващ орган също е информиран за бездействието на Министерство на туризма. Шест месеца след старта им и по двете поръчки няма никакво движение, става ясно от справка в Портала на Агенцията за обществени поръчки, а до края на програмния период остава малко повече от три месеца.

"На практика след откриване на процедурата и провеждането на първото публично заседание за отваряне на офертите на 15.04.2015 г., ходът на процедурата е "спрян” поради бездействие от страна на комисията за разглеждане, оценяване и класиране на офертите и от страна на възложителя (Министерство на туризма-бел.ред), който очевидно не осъществява контрол върху работата на своя помощен орган”, пише в писмото си Писарска и уточнява, че "на практика откритата процедура е спряна без правно основание и участниците в процедурата не са уведомени за обстоятелствата, които налагат това”.

В писмото си до Ангелкова и Дончев, Писарска уточнява още, че "става ясно защо възложителите не могат да усвояват своевременно отпуснатите европейски средства по оперативните програми за развитието на различни области от обществено-икономическия живот, включително и за развитието на туризма, и затова в края на всеки програмен период се налага България да връща средства в Европейските фондове и съответно да не може да осигури отпускането на нови средства от тези фондове за следващия програмен период”.

Докато Министерство на туризма очевидно не успява да се справи с приключването на две обществени поръчки за 1 млн. лв., от Меделин, Колумбия, където бе на шестдневно посещение Николина Ангелкова информира, че ръководеното от нея ведомство ще е домакин през есента на 2016-та година на Международна конференция на тема: "Древни цивилизации”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив