13 Май 2024, 14:04 Днес (8) | Вчера (0)

Бизнесът подкрепя идеята КФН да се финансира от надзорни такси

04 Октомври 2016 12:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2016, 12:29

Утре Надзорът ще публикува окончателен списък на компаниите, които ще извършват независимата оценка в застраховането и допълнителното пенсионно осигуряване

Председателят на Комисията по финансов надзор Карина Караиванова направи кратък отчет за работата си през изминалите два месеца от назначението й на този пост. Припомняме, в края на месец юли тя бе избрана от парламента с 6-годишен мандат.

Караиванова посочи, че при встъпването й в длъжност приоритет за нея са били три основни теми. "По отношение на оценката на активите на застрахователните дружества и на балансите на пенсионноосигурителните компании процесът е в такъв вид, че от наша гледна точка не би следвало да поражда въпроси по отношение на резултатите, които ще бъдат известни до края на годината. Тоест, ние сме го стабилизирали", подчерта топ надзорникът. Утре Комисията за финансов надзор ще публикува окончателния списък на компаниите, които ще извършват независимата оценка в застраховането и допълнителното пенсионно осигуряване.

Караиванова обяви, че идеята за нов модел на финансиране на комисията има развитие. "Приключиха нашите разговори с индустрията и бизнеса по инициативата да се финансираме от надзорни такси. Те са готови да ни подкрепят. Няма да разчитаме на субсидии от бюджета. В момента стартираме процеса по законодателната инициатива, която трябва да бъде одобрена окончателно от парламента."

По отношение на развитието на капиталовия пазар Караиванова посочи, че е налице обединение на усилията на всички заинтересувани страни и добави, че скоро ще има новини по този повод. Тя подчерта, че има съживяване на пазара и резултатите са много добри – "нещо, което не е наблюдавано през последните две години".
Карина Караиванова обеща диалогичност и нов подход към информирането на обществеността по важни въпроси от капиталовия пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив