20 Април 2024, 08:32 Днес (0) | Вчера (10)

Бизнесът предложи конкретни промени в данък "уикенд"

08 Февруари 2016 15:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2016, 14:03
Getty Images

Работодателите искат достатъчно време за широко обсъждане на предложенията

Национално представените организации на работодателите и съсловните организации на счетоводители и одитори излязоха с конкретни предложения за промени в нормативната уредба за данъчното третиране на активите и разходите за служебно и лично ползване - т.нар. "данък уикенд".

В областта на ДДС законодателството бизнесът поиска фиксирана в закона пропорция за данъчния кредит, когато активът се ползва едновременно и за бизнес, и в лично качество. Така ще отпадне задължениеито да се активът да се проследява, документира и да доказва използването му.

Предлага се също еднократно, през месец декември на всяка календарна година на база реално документираното и отчетено съотношение между ползването за нуждите на независимата икономическа дейност и личното ползване за тази година, да се начислява дължимия ДДС върху сумата на направените преки разходи, свързани с личното ползване, за които е ползван активът.

Сред предлоенията е и да се въведе стойностен праг на същественост в размер на 50 000 (петдесет хиляди) лева за използваните стоки, които са или биха били дълготрайни активи. Според бизнеса, предложеният праг постига оптимален фискален ефект, без да създава значителна административна тежест за бизнеса и органите на НАП.

По осигурителното законодателство рабодотадетилет предлагат да се въведе механизмът на облагане на отчетените разходи за лично ползване с данък върху разходите. Дружеството ще плати данък, който е еквивалент на корпоративния данък от 10 %, така че личното потребление ще бъде обложено с пряк данък. Едновременно с това разходът за лично ползване ще бъде признат за целите на определянето на данъчния финансов резултат и облагането с корпоративен данък.

Ако личното ползване се облага на ниво дружество, а не като доход на физическите лица, изглежда напълно оправдано изключването му от облагане с осигуровки (социални и здравни). За целта предложението е да има изрични законови промени, регламентиращи освобождаване от задължение за внасяне на осигуровки за частта на личното ползване.

Според работодателите, описаният модел на облагане с преки данъци изглежда обществено най-приемлив от гледна точка на простота и администриране, като едновременно постига принципната цел за разумно данъчно облагане на личното ползване на фирмени активи при балансиране между интересите на фиска, бизнеса и работниците.

Бизнесът иска спешна отмяна на указанието на НАП и осигуряване на достатъчно време за широко обсъждане на предложенията. Според тях, предложените мерки гарантират ясен и опростен механизъм за данъчно третиране на активите и разходите за лично ползване; минимални организационни и финансови усилия на задължените лица; елиминиране на обратното действие на по-неблагоприятни режими и прилагането за изтекли финансови години; максимално ограничаване на възможностите за субективно тълкуване, селективно прилагане и упражняване на неправомерен административен натиск.

Бизнесът настоява за спешна среща за обсъждане на предложенията. Идеитеим са пратени до премиера, финансовия министър и председателя на бюджетната комисия в Народното събрание. Предложенията са направени от Асоциацията на индустриалния  капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-
промишлена палата (БТПП), Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) и Асоциацита на специализираните счетоводни предприятия (АССП).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив