29 Март 2024, 03:38 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът се опасява от нестабилност след оставката на Дянков

19 Февруари 2013 09:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2013, 09:29

От голямо значение е утрешният аукцион, обяви икономистът Георги Ангелов

"Дянков винаги е искал да държи фискалния резерв на максимално ниско ниво, докато и аз, и други колеги сме твърдяли, че е по-добре да има голям фискален резерв, за да може, когато има такива плащания и за земеделски субсидии, и за еврофондове, и за пенсии, и за аванси по проекти, просто да има пари да се плащат навреме" - това каза в предаването "Преди всички" по БНР икономистът Георги Ангелов.

За съжаление, фискалният резерв е на ниско ниво и тъй като е взето решение да се плащат земеделските субсидии, веднага трябва да се намери финансиране и правителството нямаше друг избор, освен да намери тези пари с издаване на краткосрочни ценни книжа, подчерта икономистът.

По-добрият вариант е това да се прави постепенно. Все още предстои да видим какво ще се случи на утрешния аукцион, дали ще има достатъчно интерес от инвеститори.

Това, че е сменен финансовият министър, може да окаже влияние върху лихвения процент. Най-големият проблем би бил, ако няма желаещи въобще да участват в търга на ценни книжа и въобще не могат да съберат тези пари за един ден. Тогава ще трябва да се търсят други начини и да се правят следващи аукциони за следващите седмици, но пък в началото на следващщия месец има други плащания.

На новия министър ще му е по-лесно, защото познава европейската дипломация и няма да се впуска в такива критики, каквито правеше Дянков  към финансовата политика на еврозоната.

Според Атанас Гаров, зам.-председател на КРИБ, тази промяна буди несигурност и нестабилност. На въпрос дали предложеният нов министър ще отговори на очакванията на бизнеса, Гаров каза: "Интересува ни дали ще бъде продължена финансовата политика на стабилност и предсказуемост. Рабитили сме и с Томисав Дончев, обаче не сме имали наблюдения в новите му отговорности. Не знаем дали ще има завой в политиката".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив