29 Март 2024, 02:13 Днес (0) | Вчера (11)

Бил Гейтс: Прочетете тези 9 книги!

07 Октомври 2014 13:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2014, 13:09
vestifinance.ru

Милиардерът чете много и често пише рецензии, при това далеч не всички са позитивни

Бил Гейтс отдавна си е спечелил име на компютърен гений, мллиардер и филантроп. Може би малцина знаят, че той е и заклет "книжен плъх" - основателят на Microsoft "изяжда с кориците" минимум по една книга седмично  и е безпристрастен и обективен критик.

Какво да четем, по неговите препоръки?

Бил Гейтс чете не поради излишък на време, а по необходимост и това е видно от списъка препоръчани от него четива: бизнесменът твърде рядко посяга към художествената литература. За сметка на това той е вещ в научните или биографичните трудове, които му помагат в реализирането на проекти на фонда "Бил и Мелинда Гейтс".

Става дума не само за книги, посветени на благотворителността. Милиардерът с желание се запознава с четива за трансформирането на обществата, за новите икономически модели и мениджърските подходи. Той даже пише рецензии, при това далеч не всички са позитивни. Строгият съдник не може да бъде заподозрян в пристрастие, понеже не печели пари от това.

Настоящият рейтинг предлага книги, които толкова са харесали на основателя на Microsoft, че той горещо ги препоръчва на всеки.

1. Керъл Лумис, "Tap Dancing to Work: Warren Buffett on Practically Everything, 1966-2012"


30220
vestifinance.ru

Журналистът на Fortune Керъл Лумис събира в едно интересни факти, истории и цели есета за легендарния милиардер и приятел на Бил Гейтс – Уорън Бъфет. Двамата заедно участват в програмата The Giving Pledge, в рамките на която богатите се разделят със значителна част от своето състояние, която дават за различни благотворителни проекти. Но в "Tap Dancing To Work" читателите виждат друга страна от живота на Уорън Бъфет - инвестиционната. Неговият подход към бизнеса остава непроменен вече почти половин век и в своята рецензия Гейтс съветва читателите да "надникнат в ума" на знаменития финансист.
Лумис отбелязва в книгата си следното: "Съставителството на тази книга бе дълго и мъчително пътуване през цялата ми кариера във "Форчън" (от 1954 г. досега)... То бе и едно пространно, но щедро отплащащо се напомняне за инвестиционния и предприемаческия гений на Бъфет, за неговата креативност, и не на последно място – за последователността на неговото мислене. Приятел на известния писател Уилям Бъкли казва за него нещо, което аз ще използвам: И "Форчън", и аз сме щастливи, че бяхме до Уорън Бъфет, докато той ставаше Уорън Бъфет." На български език книгата е издадена под заглавието "Работата за мен е забавление".

2. Вацлав Смил, "Making the Modern World: Materials and Dematerialization"

30219
vestifinance.ru

Бил Гейтс определя  Вацлав Смил като любимият му автор. Той пише исторически книги за развитието на различни сфери от човешкия живот, например за енергетиката. Смил отделя особено внимание на иновациите и хармонията в прогреса. В книгата "Making the Modern World: Materials and Dematerialization" се описва една от най-важните, според Гейтс, теми: колко суровини са нужни на човечеството и колко се използват на практика? Милиардерът-филантроп е убеден, че идеите на Вацлав Смил ще ни помогнат да открием баланса и да престанем да унищожаваме околната среда. Главното, в книгите на Смил се съдържа отговорът как да победим бедността.

3. Елизабет Колбърт, "The Sixth Extinction: An Unnatural History"

30218
vestifinance.ru

Книгата на Елизабет Колбърт е посветена на проблемите по измирането на редки видове животни по вина на човека и изобщо на техногенния фактор в живата природа. Според учените, в историята на планетата е имало пет периода на масово изчезване на видове, но Колбърт твърди, че ние ще доведем до шестия период, като той ще дойде изкуствено, а не по естествени причини.
Бил Гейтс предлага да обърнем внимание на ситуацията и посочва ,че дори онези действия на човека, които не застрашават пряко природата, могат да й навредят косвено. Той напълно споделя тезата на Колбърт, че най-ужасните кризи с измирането  в историята, са свързани с промени в химията на океаните и реките.

4. Тим Гайтнер, "Stress Test: Reflections on Financial Crises"


30216
vestifinance.ru

Бившият финансов министър на САЩ Тимоти Гайтнер заема този пост в сложно за страната време на криза. Бил Гейтс и сам неведнъж се сблъсква с кризи в своята собствена компания, която по размер е съпоставима с финансовото министерство на САЩ (127 115 души). Как се управлява такова гигантско ведомство в такава ситуация? И как се спасява цяла страна? Тимоти Гайтнер дава отговор. Стрес тестовете на банките са полезен инструмент за успокояване на пазарите и възстановяване доверието в банките. В САЩ с един стрес тест на големите банки Тим Гайтнер, тогава министър на финансите, успокоява системата, а после описва опита си в автобиографичната книга "Стрес тест", която Гейтс препоръчва. Нещо повече, той се възхищава на Гайтнер, посочвайки го като човек, който не намира време за семейството си и страда от това, но продължава да се бори.

5. Стивън Пинкър, "The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined"


30217
vestifinance.ru

В своята книга известният психолог от Харвард Стивън Пинкър развива теорията, че човешката история не е толкова черна: хората постепенно стават все по-спокойни и все по-малко агресивни. Според Пинкър наблюдаваме спад на насилието от библейски времена до днес и сега живеем в най-мирното време от съществуването на нашия вид, въпреки че твърдението изглежда нелогично. Бил Гейтс коментира, че този научен труд го е накарал да погледне на света с очите на оптимист. В книгата е събрано огромно количество доказателства, че хората все по-рядко искат да се унищожават. Тази идея е важна за милиардера Гейтс, който чрез своя фонд финансира благотворителни проекти и вярва, че светът с всяка изминала година става все по-добър, включително и заради неговите усилия.

6. Леон Хесер, "The Man Who Fed the World"


30215
vestifinance.ru

Тази книга е посветена на агронома Норман Борлауг, който учира през 2009 г. Бил Гейтс счита Борлауг за един от най-добрите хора в наши дни. Борлоуг успява да проведе множество аграрни реформи, заради които е наречен "Бащата на Зелената революция".
Агрономът създава множество високодобивни сортове зърнени култури и посвещава целя си живот на една цел: да изхрани гладните. Бил Гейтс е категоричен, че агрономът е спасил повече хора в своя живот от който ида е друг. Любопитното е, че този човек остава известен едва сред ограничен кръг специалисти, а широката общественост почти не познава притежателя на Нобеловата награда за мир.

7. Джон Брукс, "Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street"


30212
vestifinance.ru

През 1991 г. Бил Гейтс попитал Уорън Бъфет коя е любимата му книга. В отговор финансистът му праща "Business Adventures" на Джон Брукс – сборник с истории от света на  бизнеса. Удивителното, но случаите, описани в книгата и действително случили се преди повече от половин век, не са загубили своята актуалност. Гейтс счита книгата за уникална, защото тя доказва ,че принципите на управление на бизнеса не се променят, а миналото може да служи за развитие на идеи в областта на менеджмънта. Един от основните уроци, които Бил Гейтс извлича от "Business Adventures", е: ако имате най-добрият продукт или най-добрият бизнес-план в индустрията, това още не значи нищо, но ако имате опитен мениджър, способен да предлага нови подходи за разрешаване на задачите, компанията ви ще процъфти.

8. Дорис Кернс Гудвин, "The Bully Pulpit: Theodore Roosevelt, William Howard Taft, and the Golden Age of Journalism"


30214
vestifinance.ru

Биографията на Теодор Рузвелт разкрива интересни аспекти на икономическа, политическа и социална трансформация у президента. За Бил Гейтс тук е важен въпросът доколко важна е ролята на личността в историята и до каква степенреформите могат да зависят от решенията, които отделният човек взема. Оказва се, Рузвелт извършва реформите си не веднага, въпреки че мечтае за тях отдавна. Той първо спечелва общественото мнение чрез медиите и едва тогава реализира мечите си.

9. Грейми Симсион, "The Rosie Project: A Novel"


30211
vestifinance.ru

Това е едната от малкото настолни книги на Бил Гейтс, която може да бъде определена като художествена. Той я прочита под давлението на жена си Мелинда.
Герой на романа  е учен-генетик със синдрома на Аспергер. Както повечето целеустремени хора, които често се опират на логиката и не могат да проумеят отделни проявления на социума, Бил Гейтс познава себе си в персонажа. Нещо повече, той открива удивително съвпадение дори на подробностите. Така например и героят от произведението, и самият Гейтс много прецизно се отнасят към планирането на ежедневните си задачи. Милиардерът твърди, че книгата е не само "умна", но и с прекрасно чувство за хумор и изключително вълнуваща.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив