02 Май 2024, 20:08 Днес (13) | Вчера (0)

Битовата престъпност у нас надхвърля 85%

02 Април 2014 15:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2014, 14:56

МВР разработва пет програми за борба с битовата престъпност

Битовата престъпност у нас надхвърля 85% от около 120 000 регистрирани престъпления годишно. Това се казва в доклад на тема "Система от мерки на МВР за ограничаване на нивата на битовата престъпност в страната", който беше приет днес на заседание на Министерския съвет.

В рамките на програмата за превенция на престъпността самостоятелно или съвместно с други организации и институции ще се осъществяват наблюдение и контрол на криминалния контингент и потенциално рисковите групи, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, като определи тази програма като водеща. Следва изработването на програми за намаляване на риска, като за целта вече са предвидени необходимите структурни промени в МВР и предстои обособяването на съответната  дирекция в рамките на "Криминална полиция”, обясни Йовчев.

Втората програма е за ефективно сътрудничество с гражданското общество с акцент върху  организацията и ефективното управление. Йовчев поясни, че за целта са проучени редица  модели и добри практики с доказан ефект за гарантиране на допълнителен ресурс  в противодействието на битовата престъпност и сигурността на хората. Към тази програма е и активното  взаимодействие с частните охранителни фирми, застрахователните компании и органите на местната власт. Министърът припомни че вече бяха проведени работни срещи и се подготвя подписването на споразумение."Целта е успешна комуникация, обмен на информация, планирани съвместни дейности срещу битовата престъпност. Този голям потенциал досега не бе използван", заяви Йовчев.

Третата програма е разработена от Министерството на труда и социалната политика и е свързана с назначаване за временна заетост към съответната община на хора, които да изпълняват функции по сигурността. Програмата ще обхване някои отдалечени и проблемни откъм битова престъпност райони, където не може да се осигури постоянно полицейско присъствие и общините нямат достатъчно средства, за да финансират дейности по охрана. Програмата ще допринесе за защитата на селища с предимно възрастни жители в отдалечени райони.

На четвърто място министър Йовчев постави програмата за интегритет на служителите към МВР и я определи като организационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни към конституцията и законите и съпричастни към целите на МВР. Тя ще съдържа правила за кариерно развитие. Според Йовчев осъществяването и въвеждането й ще изискват повече време.

Петата програма е за повишаване на доверието на гражданите в МВР. В нея са заложени принципите за прозрачност, публичност, отчетност и съпричастност към проблемите на хората. Без доверие в полицията и в служителите на МВР, много трудно можем да постигнем в пълен обем целите и задачите, които сме си поставили. Смятаме, че ще успеем до голяма степен да организираме по-добро противодействие на престъпността, заяви в заключение Цветлин Йовчев.

Около 300 служебни автомобила на МВР са с инсталиран GPS контрол по пилотен проект, на втория етап ще се поставят GPS устройства на още около 4000 автомобила. Работи се по проект за стартиране на управленски контрол над дежурните части в районните управления на полицията, където служителите на МВР в работно и извънработно време приемат сигналите на гражданите.

От 10 февруари т.г. започна специализираната полицейска операция в малките и отдалечени населени места на територията на страната. В нея ДСПС участва ежедневно с до 221 служители и 61 автомобила съвместно със 17 областни дирекции на МВР (ОДМВР-София, Перник, Враца, Монтана, Видин, Плевен,  Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Сливен, Бургас, Стара Загора, Варна, Шумен, Търговище и Силистра).
По линия на тази операция от началото от ДСПС са проверени лица – 20 295; МПС – 12 968; отведени и задържани лица – 95; посетени сигнали – 157; оказани съдействия общо на граждани и други – 2 279; проверени обекти – 4 031 и съставени актове за установяване на административни нарушения – 378.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив