07 Юли 2024, 00:04 Днес (0) | Вчера (3)

Благоприятно подновяване на динамичен презастрахователен пазар в средата на годината

03 Юли 2024 17:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2024, 20:12

"Способността да се вземат по-бързи решения, базирани на данни, предоставя на нашите клиенти яснотата и увереността, необходими за ефективно навигиране на пазара.“, заяви Кевин Третоу, съпрезидент на US Reinsurance Solutions в Aon.

Водеща глобална фирма за професионални услуги AON обяви предстоящото пускане на своя отчет за динамиката на презастрахователния пазар за юли 2024 г., който ще предостави цялостен анализ на пазара през юни/юли 2024 подновявания на презастраховане – ключов годишен период на подновяване, най-вече в Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Планиран да бъде пуснат в началото на юли, докладът разкрива, че застрахователите като цяло са постигнали положителни резултати за подновяване в средата на годината, които включват намаления на ставките за риск от катастрофа на имущество и подобрения в условията и покритието. Въпреки че беше наблюдаван по-конкурентен презастрахователен пазар, пейзажът остава донякъде динамичен поради нестабилността на вторичните рискови загуби на имущество, повишените прогнози за сезона на ураганите в Атлантическия океан, социалната инфлация и неблагоприятното развитие на резервите при произшествия.

За разлика от 2023 г. капацитетът в средата на годината за бизнес, изложен на катастрофи в САЩ, беше повече от достатъчен, за да отговори на повишеното търсене, с над 10 милиарда долара допълнителен лимит за катастрофи, закупен от американски застрахователи. Подновяванията на 1 юни и 1 юли продължиха да надграждат положителния импулс от подновяванията на 1 януари и 1 април, с повишен апетит от традиционните презастрахователни и ILS пазари, което доведе до натиск надолу върху цените както за гражданите на САЩ, така и за специализираните застрахователи във Флорида – последните изпитват намаления на ставките за първи път от три години.

Междувременно подновяванията в Латинска Америка и Карибите също бяха като цяло положителни за застрахователите, с достатъчно капацитет за посрещане на търсенето и коригирани спрямо риска фиксирани до едноцифрени увеличения на ставките. Застрахователите в Австралия и Нова Зеландия също изпитаха стабилни пазарни условия, тъй като около 80 процента от презастрахователния им бизнес срещу имуществени катастрофи беше подновен в средата на годината.

Докладът, който има за цел да стимулира по-добри бизнес решения, ще разкрие, че общият презастрахователен капитал е достигнал нов рекорд от $695 милиарда до края на първото тримесечие на 2024 г., увеличавайки се от $670 милиарда в края на 2023 г. Увеличението на капитала се дължи на неразпределената печалба, възстановяването стойности на активите и нови потоци към пазара на облигации за катастрофа. Aon Securities изчислява, че общият капитал на ILS се е увеличил до исторически връх от 110 милиарда долара през второто тримесечие, нараствайки от 108 милиарда долара в края на 2023 г., с рекордните 46 милиарда долара лимит на катастрофални облигации под риск. За първи път над 8 милиарда долара катастрофични облигации бяха емитирани за едно тримесечие.

Докладът ще покаже, че презастрахователите генерират стабилна възвръщаемост по исторически стандарти, като годишната ROE е средно около 20 процента през първото тримесечие на годината.

Стив Хофман, съ-президент на US Reinsurance Solutions в Aon, каза: "Радваме се да видим продължаващата стабилност на презастрахователния пазар, който сега предоставя възможности за печеливш растеж както за застрахователите, така и за презастрахователите. През последните 18 месеца ние се застъпихме за този баланс от името на нашите клиенти чрез въвеждане на допълнителен капацитет за прехвърляне на риск и стартиране на нови технологии за подобряване на оценката и управлението на риска.

За повече подробности относно тенденциите за подновяване на презастраховане в средата на годината, може да видите  доклада на Aon за динамиката на презастрахователния пазар от юли 2024 г., който трябв да бъде публикуван на интернет страницата на компанията.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив