28 Март 2024, 16:20 Днес (10) | Вчера (12)

Близките на жертвите от петербургското метро ще получат по 2,025 млн. рубли

04 Април 2017 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2017, 10:27

Ранените ще бъдат компенсирани с до 2 млн. рубли в зависимост от тежестта на травмите

Президентът на Всерусийския съюз на застрахователите Игор Юргенс съобщи, че роднините на жертвите от вчерашния взрив в метрото в Петербург по закон ще получат 2,025 млн. рубли от метрополитена, а пострадалите ще получат компенсация до 2 млн. рубли в зависимост от тежестта на травмите. Обезщетението се полага независимо от причините за взрива.

В същото време се оказва, че метрото в северната столица на Русия, както наричат Санкт Петербург, е с особен статут – то не е задължено да има сключена застраховка. При инцидент обаче метрополитенът отговаря самостоятелно пред пътниците в същия обем, както и останалите превозвачи, само че компенсацията плаща не застраховател, а самият метрополитен.

Комитетът по финансовите пазари в Държавната Дума няма да инициира промени в закона за задължителното застраховане на отговорността на превозвачите (на руски: ОСГОП) заради взрива в метрото в Санкт Петербург, съобщи, цитиран от ТАСС, председателят на комитета Анатолий Аксаков. "Метрополитенът ще плати и това е разписано по закон, в съответствие с правилата за застраховане на всички останали превозвачи. Метрополитенът има задължение да плати компенсации, но няма задължение да внася премии в застрахователните компании", поясни депутатът. Той обаче подчерта, че не се планира промяна на тези правила.
Законът за ОСГОП бе разработен след крушението на дизел-електрохода "Булгария" и действа от 1 януари 2013 год. По закон превозвачите са задължени да застраховат отговорността на пътниците за минимум 2,25 млн. рубли.
След аварията на Арбатско-Покровската линия през юли 2014 година застрахователната общност предложи на правителството да задължи метрополитена да застрахова своята отговорност, както правят другите превозвачи. Това предложение обаче е отхвърлено.

Особеният статут на метрополитена в закона за ОСГОП е свързан с това, че стойността на една задължителна застраховка би била много висока, тъй като пътникопотокът на метрото е несъпоставим с другите видове транспорт. През метрото ежедневно преминават милиони пътници и ако се изхожда от числеността на превозените хора, ще се получи огромна цифра и ще натовари много метрополитена. "Задължението да купува застраховка не може да не се отрази на тарифите на метрополитена", отбеляза Александр Старовойтов, член на комитета по транспорт и строителство . Според него обаче въпросът подлежи на обсъждане. Сложността произтича от това по какъв начин да се обезпечи безопасността, коментира Старовойтов. "Превозвачът, застраховайки рисковете, трябва да обезпечи безопасността на гражданите така, че при настъпване на застрахователно събитие застрахователите да покрият щетите. Но в момента не може да се осигури технически такова ниво на безопасност, което напълно да изключи пренасянето на взривни вещества", разсъждава депутатът.

Според президента на Асоциацията за защита на застрахованите Николай Тюрников, по-важен е въпросът с обезщетенията. "Трябва планомерно да повишаваме сумата на компенсациите за живота и здравето на хората и лимитът трябва да се вдигне до 10-20 млн. рубли. Два милиона рубли е смехотворна сума", според него.
Недостатъкът на съществуващия в момента механизъм за обезщетения при инциденти в метрото е, че дребните произшествия минават основно през съда, посочи Валерий Карпов от Националния съюз на застрахователите на отговорности (НССО). Този ред създава конфликт на интереси – метрополитенът сам издава на потърпевшия документ за инцидента и сам му плаща по този документ. Освен това изплащането на компенсации е непрофилен за превозвача вид дейност, подчертава той.

Рисковете на петербургския метрополитен като собственик на опасен обект са застраховани в "Алфа Страхование". Според точка от закона (225-ФЗ), диверсията и терористичните актове на опасни обекти са изключени рискове и не се застраховат. Имуществото на метрополитена е застраховано в компанията ЕРГО.


Междувременно жертвите от експлозията в метрото в Санкт Петербург станаха 14. Ранените са около 50, четирима от тях са в крайно тежко състояние.

От днес в Санкт Петербург е обявен тридневен траур.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив