19 Април 2024, 12:11 Днес (6) | Вчера (11)

Близо 30% от българския бизнес очаква негативи от Брекзит

26 Април 2018 17:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2018, 17:02

Въпреки относително малкия дял на износа ни, ще имаме затруднения от въвеждането на мита, засилените гранични проверки и допълнителни административни тежести и регулации

В най-лошия вариант загубите за бизнеса заради Брекзит ще възлязат на 58 млрд. паунда, като най-засегнати сектори се очаква да са секторите: "автомобилостроене", "земеделие", "хранителна индустрия". Това каза Ева Майдел, евродепутат и председател на Европейското международно движение на конференция на тема "Подгответе се за Брекзит - последствия за европейския бизнес", предаде Дарик.
 Близо 30% от българския бизнес очаква негативи от Брекзит заради опасенията им от евентуални търговски ограничения, административни процедури и нови регулаторни изисквания. Опасенията им се дължат до голяма степен на неяснотата към какъв тип отношения ще се стреми Великобритания с ЕС, заяви Майдел. Тя изрази увереност, че ако имат навременна информация, българските делови среди ще успеят да направят нужните промените в бизнес планирането си.
 
Като цяло Брекзит може да се отрази неблагоприятно на хората и бизнеса в различна степен според изхода на преговорите, нито един от сценариите не може да замени ползите от членството на Великобритания в ЕС, акцентира още Ева Майдел."Ние трябва да имаме предвид всички тези последици, защото Брекзит създава несигурност и нестабилност за много хора и сектори", допълни Барние. "Гласувах за присъединяването на Великобритани я към Общността и никога не съм съжалявал, защото мисля, че съединението прави силата", каза главният преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние. Той изрази съжаление за решението на Великобритания да напусне ЕС.
 
"Уважаваме това гласуване, защото е демократично, но искаме да посочим обективно, че Великобритания избра да приеме последствията от това оттегляне, а не гражданите и предприятията в Европа", допълни Главният преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания.
 
Той изтъкна в коментар за бъдещето на Европейския съюз, че ако страните не останат заедно, ще бъдат "така да се каже подизпълнители на всички влияния от страна на Китай и Америка". "Ние ще имаме друг вид сътрудничество с Великобритания, но ние - 27-те, трябва заедно, извън Брекзит, да увеличим общите инвестиции, да подобрим общата сигурност и това е много по-важно от Брекзит", заяви Барние. "Не можем да преговаряме по отношение на единния пазар, за тях няма да има единен пазар и четирите свободи, сред които свободата на придвижване", изтъкна още ползите от обединена Европа Барние и беше категоричен - "няма да направим по-крехък Съюза, защото те си отиват".

Същевременно Барние подчерта, че трябва да се мисли за ново партньорство и трайни връзки при новите условия и изтъкна, че ще бъдат прекъснати 750 международни споразумения и Великобритания ще трябва сама отново да ги предоговори. "Постигнахме съгласие по сигурността на правата на гражданите на ЕС, между които и 80 000 българи за правото на установяване, на пенсиониране, на обществено осигуряване, на социална защита", каза Барние.
 Той засегна и темата за отбраната и сигурността, като отбеляза, че Великобритания ще продължи да участва в гарантирането на борба срещу тероризма.
 
Зам.-председателят на УС на КРИБ Боряна Манолова заяви, че България ще усети ехото от раздялата с Великобритания, която е сред големите търговски партньори на страната ни. Въпреки относително малкия дял на износа ни, ще имаме затруднения от въвеждането на мита, засилените гранични проверки и допълнителни административни тежести и регулации.
 
Председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира посочи, че бизнесът смята, че ще може да излезе по-силен след Брекзит и изрази надежда след 2020 г., на 1 януари да има споразумения, както търговски, така и икономически, социални и политически.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив